”Οδηγός για ασφαλή Σχολεία” - Νοέμβριος 2023

odigos-gia-asfali-sxoleia-deigma-gia-istoselida.png
Δημοσιεύτηκε στις 10/11/2023    

"Οδηγός για ασφαλή Σχολεία"

Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο και ολοκληρωμένο σχολικό πρόγραμμα πρόληψης. Στόχος του είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός σχολείου που προάγει την ψυχοκοινωνική υγεία κι αντιμετωπίζει τα θέματα που ανακύπτουν με τρόπο θετικό, ώστε να ενισχύεται ο ρόλος του και να συμβάλει στην πρόληψη της χρήσης ουσιών, του εθισμού στο διαδίκτυο, της παραπτωματικότητας, της βίας και άλλων βλαπτικών μορφών συμπεριφοράς.

Έχει σχεδιαστεί από το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ. Κυκλοφόρησε το 2017 και έχει ήδη εφαρμοστεί σε κάποια σχολεία πανελλαδικά.

Περιέχει δομημένες δραστηριότητες που έχουν στόχο να υποστηρίξουν τους μαθητές, προκειμένου να υιοθετούν υγιείς και λειτουργικές μορφές συμπεριφοράς και να ενισχύσουν στον ρόλο τους τα ενήλικα μέλη της σχολικής κοινότητας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες.

Βασίζεται στη βιωματική μάθηση και αποτελείται από ξεχωριστούς κύκλους εργαστηρίων για κάθε ομάδα της σχολικής κοινότητας.

Η επιτυχία του προγράμματος αντανακλάται στην εδραίωση ενός ενεργού δικτύου σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην απόκτηση ατομικών δεξιοτήτων από τα μέλη.

Στη Χίο, η εφαρμογή του προγράμματος αυτού ξεκινάει κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, μετά τη σύμφωνη γνώμη της Διευθύντριας κ. Ελένης Τζάνα και του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών.

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion