ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ & ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ - 2022

fig-karag.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 14/11/2022    

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ & ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

To Kέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος οργανώνει εργαστήρι για το Θέατρο σκιών και τον Καραγκιόζη, σε συνεργασία με τον Σταύρο Σπυράκη, εκπαιδευτικό κι εμψυχωτή θεατρικών ομάδων.

Το εργαστήρι, το οποίο θα είναι δωρεάν, απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και θα περιλαμβάνει 5 συναντήσεις, το διάστημα Νοέμβριος - Δεκέμβριος, διάρκειας 1 ώρας, που θα γίνονται στο χώρο του Κέντρου.

Στις συναντήσεις τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να:

  • μάθουν για την ιστορία του θεάτρου σκιών- Καραγκιόζη και το επάγγελμα του καραγκιοζοπαίκτη

  • να γνωρίσουν τις φιγούρες και το ρόλο τους και να κατασκευάσουν τις δικές τους φιγούρες

  • να κατανοήσουν και να εμπλακούν τα ίδια στο στήσιμο μιας παράστασης θεάτρου σκιών

  • να φτιάξουν και να παρουσιάσουν το δικό τους έργο.

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη λαϊκή τέχνη του θεάτρου σκιών, και μέσα από την ομαδική διαδικασία να χαρούν τις στιγμές δημιουργικότητας που μπορεί να τους προσφέρει το να γίνουν οι ίδιοι κατασκευαστές και πρωταγωνιστές μιας παράστασης αυτής της ξεχωριστής μορφής θεάτρου.

Πολλές γενιές γονέων και παππούδων των σημερινών παιδιών έχουν μεγαλώσει και γνωρίσει τα οφέλη αυτής της παραδοσιακής μορφής ψυχαγωγίας και μάλιστα δεν είναι τυχαίο το ότι στην εποχή μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στην παιδαγωγική λειτουργία του θεάτρου σκιών, εντάσσοντάς το με διάφορους τρόπους και στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με έρευνες τα οφέλη της παρακολούθησης και ακόμη περισσότερο της εμπλοκής των παιδιών σε μια παράσταση θεάτρου σκιών και Καραγκιόζη είναι πολλαπλά :

  • ενεργοποιεί τη φαντασία του παιδιού και εμπλουτίζει το συναισθηματικό του κόσμο

  • εξελίσσει ταλέντα του παιδιού (συγγραφής- λόγου, εικαστικό, κατασκευαστικό κ.α.)

  • μέσα από το παιχνίδι με τις σκιές αποκτά καλύτερη αίσθηση τόσο του περιβάλλοντα χώρου, όσο και του εαυτού του μέσα σε αυτόν

  • καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη και το χιούμορ

  • η χρήση του αυτοσχεδιασμού για τη δημιουργία των σεναρίων βοηθά στην ανάπτυξη σύνθετων γνωστικών διαδικασιών

  • μέσα από το γέλιο και την διαρκή ανάμειξη των ηρώων σε λάθη κι αρνητικές εξελίξεις τις οποίες πάντα βρίσκουν ένα τρόπο να αντιμετωπίσουν, απελευθερώνει συναισθηματικά τους θεατές- ηθοποιούς /μαθητές, αναδεικνύει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, καθώς και τη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να αντιμετωπίζει ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη συγκρότηση μιας προσωπικότητας ικανής να τα καταφέρει στο σύγχρονο, πολυπολιτισμικό κόσμο και στη διαχείριση σύνθετων κι απαιτητικών κοινωνικών σχέσεων.

Επιπλέον, αυτά αποτελούν και το περιεχόμενο της πρόληψης, που είναι η υποστήριξη της ψυχοσυναισθηματικής υγείας παιδιών κι εφήβων, κι η ενδυνάμωση του ατόμου μακριά απ’ όλες τις εξαρτήσεις.

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion