Δράσεις μας για το διάστημα Ιούλιος-Δεκέμβριος 2013

koinonia
Δημοσιεύτηκε στις 20/01/2014    

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ενημερώνει ότι το διάστημα Ιούλιος –Δεκέμβριος 2013, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

 

 

Εκπαιδευτικοί

-          σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα: «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των εφήβων». Το σεμινάριο υλοποίησαν τα στελέχη του Κέντρου, Ελένη Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.

Μαθητές

-          διεξήχθησαν 25 συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίων της Χίου, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις

-          βραχείες παρεμβάσεις σε 2 τμήματα  Δημοτικού Σχολείου Χίου, στα πλαίσια του προγράμματος «Αριάδνη», με θεματολογία σχετική με την εξάρτηση από το διαδίκτυο και την ασφαλή χρήση του.

Στρατός

-          υλοποιήθηκε νέα ομάδα στελεχών στρατού, σε συνεργασία με την 96ΑΔΤΕ,  με θέματα που αφορούν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων. Συντονιστές της ομάδας ήταν τα στελέχη, Γιώργος Ψαρούδης και Στράτος Τσουκάρης.

-          έγιναν 3 συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης με ισάριθμες ομάδες οπλιτών και στελεχών στρατιωτικών μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούν στην πρόληψη των εξαρτήσεων. Υπεύθυνοι: Γιώργος Ψαρούδης και Στράτος Τσουκάρης.

-          πραγματοποιήθηκε παρέμβαση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων του νησιού, με θέματα που αφορούν στην πρόληψη των εξαρτήσεων. Υπεύθυνοι: Γιώργος Ψαρούδης και Στράτος Τσουκάρης.

Γονείς

-          πραγματοποιήθηκε ομάδα γονέων, σε συνεργασία με το ΦΟΒ, το Γυμνάσιο Βροντάδου και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής, με θεματολογία: «Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου». Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχαν οι Ελένη Κοτσάτου και Στράτος Τσουκάρης.

-          ομιλία στο Σύλλογο Γονέων Καλλιμασιάς με θέμα: «Σχέσεις γονιού- παιδιού στην οικονομική κρίση», με εισηγήτρια την Μαρίνα Κυριάκου.

-          ομιλία, σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ και το Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Χίου, με θέμα: «O ρόλος των γονιών στις αποφάσεις των εφήβων», με εισηγήτρια την Ελένη Κοτσάτου.

-          συμμετοχή σε εκδήλωση ενημέρωσης γονέων μαθητών του 1ουΓενικού Λυκείου Χίου, με θέμα: «Eθισμός στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια». Το στέλεχος Στράτος Τσουκάρης παρουσίασε την εισήγηση «Εξάρτηση από το διαδίκτυο».


Ευρύτερη Κοινότητα

-          ημερίδα στα Νένητα με θέμα τις εξαρτήσεις, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νενήτων και το ΚΕΘΕΑ. Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχαν οι Ελένη Κοτσάτου και Στράτος Τσουκάρης

-          ημερίδα με θέμα: « σερφάροντας με ασφάλεια στο διαδίκτυο», σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Χίου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Κέντρο Ημέρας και τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την υποστήριξη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Μαρίνα Κυριάκου παρουσίασε εισήγηση με θέμα την εξάρτηση από το διαδίκτυο και το ρόλο της πρόληψης. Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για τα οφέλη και τους κινδύνους του διαδικτύου και για το γονικό έλεγχο, από τους Γ. Συρρή και Γ. Χατζηνικολάκη αντίστοιχα, ενώ ο Υπεύθυνος της Μ.Ε.Υ. αναφέρθηκε στο ρόλο του γονέα και του ειδικού ως προς τη συμπεριφορά εξάρτησης στο διαδίκτυο και το διαδικτυακό εκφοβισμό.


Ατομικές Συναντήσεις

-          πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειες τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου, ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη της τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

 

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion