Δελτίο Τύπου Κέντρου Πρόληψης για 9 Μάη

logoss
Δημοσιεύτηκε στις 11/05/2015    

9 Μαΐου 2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά με τη «Γιορτή της Κάνναβης» της 9ης Μάη που πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου νιώθουμε την ανάγκη να παρέμβουμε δημόσια.

 

Καταρχήν δε θεωρούμε ότι η χρήση χασίς, όπως κι οποιασδήποτε άλλης εξαρτησιογόνου ουσίας, αποτελεί προϊόν ελεύθερης επιλογής, καθώς η εξάρτηση εξ ορισμού είναι αντίθετη στην έννοια της ελευθερίας. Ούτε συμφωνούμε με τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό «σκληρών και μαλακών» ναρκωτικών. Κατά συνέπεια, δεν υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης, γιατί η χρήση ναρκωτικών κι η εξάρτηση δεν είναι ελεύθερη επιλογή, είναι ανελευθερία, καθώς το άτομο υποτάσσεται στο κυνήγι της ουσίας.

 

Επιπλέον, δε θεωρούμε ότι η νομιμοποίηση των ουσιών αποτελεί την απάντηση στο πρόβλημα των εξαρτημένων που είχαν ή έχουν εμπλοκή με το νόμο για σχετικά αδικήματα.

 

Επίσης, η όλη συζήτηση περί «νομιμοποίησης των ουσιών»αφήνει στο απυρόβλητο τις αιτίες που γεννούν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης. Στις σύνθετες συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που διανύουμε αυξάνονται διαρκώς οι αιτίες που γεννούν κι αναπαράγουν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης (εκθέσεις ESPAD, INCB, EMCDDA), εντείνουν την παθογένεια της καθημερινότητας, γεννούν απογοήτευση κι αδιέξοδα ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους κι ωθούν στην αναζήτηση τρόπων πρόσκαιρης και ψευδούς «ανακούφισης» και φυγής από τα προβλήματα, όπως η χρήση ουσιών.

 

Γι’ αυτό ως εργαζόμενοι στην πρόληψη κάθε είδους εξαρτήσεων, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όχι την απελευθέρωση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας αλλά την αντιμετώπιση των κοινωνικών παραγόντων που γεννούν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης.

 

Κι επειδή η πολύ δύσκολη και δυσάρεστη πραγματικότητα -που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας και που, για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται καθαρά μυαλά και συναισθήματα- παραμένει, αγωνιζόμαστε για να την αλλάξουμε.

 

 

Εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion