Δελτίο Τύπου Δράσεων 1ος-6ος 2023

elytis.jpg
Δημοσιεύτηκε στις 03/07/2023    

Δελτίο Τύπου

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος ενημερώνει ότι το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2023, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

 

Εκπαιδευτικοί

Πρωτοβάθμια:

- Ενδοσχολικές επιμορφώσεις για συλλόγους εκπαιδευτικών, με τις ακόλουθες θεματικές:

* «Επίλυση συγκρούσεων», στο 1ο Δημοτικό Βροντάδου

* «Παιχνίδι και ομαδικότητα στην τάξη», στο 3ο Δημοτικό Βροντάδου

* «Σχολικός εκφοβισμός», στο Νηπιαγωγείο Θολοποταμίου

- Ατομικές συναντήσεις με 2 εκπαιδευτικούς στο 2ο Δημοτικό Βροντάδου και στο Δημοτικό Πυργίου

Δευτεροβάθμια:

- 4ο Σεμινάριο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: «Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού για τη διαχείριση των δυναμικών στην τάξη», διάρκειας 10 ωρών. Συμμετείχαν καθηγητές από Γυμνάσια και Λύκεια.

- Ενδοσχολικές επιμορφώσεις σε Συλλόγους Εκπαιδευτικών με τις ακόλουθες θεματικές:

* «Ο ρόλος του Εκπαιδευτικού ως εμψυχωτής», στο ΕΕΕΕΚ Χίου

* «Επίλυση συγκρούσεων στην τάξη», στο ΕΝΕΕΓΥΛ Χίου

* «Θέματα ταυτότητας φύλου κι ο ρόλος του σχολείου», στο 3ο ΓΕΛ Χίου

* «Επικοινωνία εκπαιδευτικών-μαθητών και διαχείριση περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού», στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς

* «Διαχείριση πένθους και απώλειας», στο 2ο Γυμνάσιο Χίου

- Συνεργασία με το τον Σύλλογο Διδασκόντων και τη διεύθυνση του 3ο Γυμνάσιο Χίου για τη διεξαγωγή ομάδας γονέων με γονείς μαθητών του σχολείου

Μαθητές

Πρωτοβάθμια:

- Βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε 2 τμήματα της Στ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Χίου με θέμα «Σχέσεις στην ομάδα», διάρκειας 2 συναντήσεων.

- Βραχεία παρέμβαση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης με θέμα «Διαχείριση θυμού και συγκρούσεων» σε ένα τμήμα της Δ’ τάξης του Δημοτικού Κάμπου

- Πρόγραμμα ανάπτυξης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, με τίτλο: «Φίλοι-φίλοι, το σταφύλι;», διάρκειας 5 συναντήσεων, για 2 τμήματα της Ε’ τάξης του Δημοτικού Κάμπου

Δευτεροβάθμια:

- Βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης με τις ακόλουθες θεματικές:

 • «Εξαρτήσεις», σε 2 τμήματα του Λυκείου Καλλιμασιάς, σε 1 τμήμα του 3ου Γυμνασίου Χίου και σε 3 τμήματα του TEENS,
 • «Εξάρτηση από το διαδίκτυο», σε 3 τμήματα της Γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Χίου
 • «Ασφάλεια στο διαδίκτυο και διαδικτυακός εκφοβισμός», σε 3 τμήματα της Α’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Χίου
 • «Φιλίες και εφηβεία», σε 3 τμήματα της Α’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Χίου
 • «Εκφοβισμός» και «Επίλυση συγκρούσεων», σε όλα τα τμήματα του ΕΝΕΕΓΥΛ, σε 2 συναντήσεις

Παιδιά εκτός σχολικού πλαισίου:

-  Διοργάνωση εργαστηρίου κατασκευής χαρταετού

Έφηβοι εκτός σχολικού πλαισίου:

-  Έγινε μία συνάντηση με μία ομάδα του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου με θέμα τις εξαρτήσεις και την πρόληψή τους.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση- Φοιτητές:

-  Βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Διαχείριση του άγχους και του χρόνου για τη μελέτη και τις εξετάσεις»

-  Συνεχίστηκε η παροχή βραχείας ατομικής συμβουλευτικής σε μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στη Χίο.

Γονείς:

-      Ομάδα γονέων του 3ου Γυμνασίου Χίου με θέμα: «Εφηβεία: Πέρασμα στην ωριμότητα. Μια υποστηρικτική διαδρομή για γονείς εφήβων», διάρκειας 7 δίωρων συναντήσεων

-      Ομιλίες με τις ακόλουθες θεματικές:

 • Δύο στο 2ο Δημοτικό Βροντάδου με θέματα: «Επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά. Πρόληψη και αντιμετώπιση» και «Οριοθέτηση»,
 • Τρεις στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων της Μητρόπολης, σε Ευαγγελίστρια, Ερειθιανή και Νένητα, με θέμα: «Τζόγος και διαδίκτυο: Πρόληψη και αντιμετώπιση της Κατάχρησης»
 • Συμμετοχή στην Ημερίδα του 1ου Γυμνασίου Χίου με τίτλο: «Σχολικός Εκφοβισμός: Ας ακούσουμε και ας δράσουμε, γιατί μας αφορά?», με εισήγηση με τίτλο: "Σχολικός Εκφοβισμός".
 • Στο 3ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου με θέμα: «Βοηθώντας τα παιδιά να ανταποκριθούν στον ρόλο τους ως μαθητές και συμμαθητές: χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια»
 • Στο 2ο Γυμνάσιο Χίου, με θέμα: «Ασφαλείς στο διαδίκτυο: Πρόληψη και αντιμετώπιση κατάχρησης του μέσου και του διαδικτυακού εκφοβισμού»
 • Στο Νηπιαγωγείο Θολοποταμίου, με θέμα: «Σχολικός εκφοβισμός»

Ατομικές Συναντήσεις:

- Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής με άτομα που κάνουν χρήση ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων, με  τις οικογένειές τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία ζήτησαν βοήθεια. Οι συναντήσεις έγιναν κυρίως δια ζώσης, με λήψη μέτρων και διαδικτυακά ή τηλεφωνικά.

Ευρύτερη Κοινότητα:

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου Ναυτίλος, στο πλαίσιο των δράσεών του για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2023 υλοποίησε τις ακόλουθες δράσεις:

- Σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Χίου, οργάνωσε παράσταση για παιδιά και μεγάλους ανεβάζοντας το έργο με τίτλο "Το Ουφάκι", που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Αυγούστου Κορτώ, την Τρίτη, 6 Ιουνίου, στο Ομήρειο

- Υλοποίησε παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης μαθητών Δημοτικού, στα Σχολεία που τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόστηκαν προγράμματα πρόληψης, με ανάγνωση από την κα Κατερίνα Θωμά αποσπασμάτων από τα βιβλία "Ξαναπάτα Like επιτέλους" και «Μη μ’ αφήνεις στο seen”, της Κέλλυς Αλχανάτη-Παπούλη, Εκδόσεις Μίνωας, με συζήτηση και βιωματικές δραστηριότητες που συντόνισαν τα στελέχη του Κέντρου. Οι παρεμβάσεις έγιναν: στις 7/6 στην Στ’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου, στις 9 και 14/6 στην Ε’ και Στ’ τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, αντίστοιχα.

- Δημοσίευση μιας σειράς από άρθρα με θέματα σχετικά με τις εξαρτητικές συμπεριφορές και το έργο του Ναυτίλου στα τοπικά ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα του Ναυτίλου, για το αλκοόλ, τις Ομάδες Γονέων από τον Ναυτίλο, τον τζόγος, προωθήθηκε Δελτίο Τύπου και το σποτ του Σωματείου των Κέντρων Πρόληψης για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2023 και στις 26 Ιουνίου δημοσιεύτηκε άρθρο με πρόσφατα στοιχεία και εκτιμήσεις.

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, των Ψαρών και Οινουσσών, καθώς και άλλων δήμων και περιφερειών για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion