Δελτίο Τύπου Δράσεων 1ος-6ος 2022

Διαδρομή
Δημοσιεύτηκε στις 14/07/2022    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη διάρκεια του διαστήματος Ιανουάριος-Ιούνιος 2022, το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος, προσάρμοσε το πλαίσιο των δράσεων που υλοποίησε σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), για την προστασία για την Covid 19. Με αυτά τα δεδομένα, κατά το διάστημα αυτό, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

 • Εκπαιδευτικοί

Έγιναν υποστηρικτικές συναντήσεις εποπτείας με εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων»,  από τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.

 • Μαθητές

-        Έγιναν 28 παρεμβάσεις σε μαθητές σε  τμήματα Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων [ΓΕΛ και ΕΠΑΛ] και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Χίου [ΕΝΕΕΓΥΛ], διαδικτυακά και δια ζώσης, με θεματικές που αφορούσαν:

 • στην πρόληψη των εξαρτήσεων, στο Γυμνάσιο Βροντάδου και στο Γυμνάσιο Βολισσού,
 • στην ασφάλεια και την κατάχρηση του διαδικτύου, στο ΕΝΕΕΓΥΛ και στο Δημοτικό Θολοποταμίου,
 • στο σχολικό εκφοβισμό, στο 1ο Δημοτικό Χίου, το Δημοτικό Θολοποταμίου και στο 1ο Γυμνάσιο,
 • στο συναίσθημα του θυμού και την επίλυση συγκρούσεων, στο Δημοτικό Βολισσού και στο Δημοτικό Καμποχώρων,
 • και στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στο 1ο ΕΠΑΛ και στο Λύκειο Καλλιμασιάς.

Τις συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης υλοποίησαν τα στελέχη Γιώργος Ψαρούδης, Ελένη Κοτσάτου, Μαρίνα Κυριάκου και Στράτος Τσουκάρης.

-        Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση» σε μια ακόμα ομάδα εφήβων εκτός σχολείου, στον ΦΟΒ, με συντονισμό από τα στελέχη Μαρίνα Κυριάκου και Ελένη Κοτσάτου.

 • Γονείς

-        Έχουν γίνει 16 ομιλίες σε γονείς μαθητών, διαδικτυακά ως το Πάσχα και δια ζώσης έκτοτε, με θέματα που αφορούσαν:

 • την οριοθέτηση παιδιών, εφήβων/νέων και την επίλυση συγκρούσεων, σε γονείς μαθητών του 4ου Δημοτικού Χίου, του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Αγίου Γεωργίου Συκούση, του Δημοτικού Θολοποταμίου και σε μέλη των Σχολών Γονέων της Μητρόπολης Χίου,
 • την πρόληψη των εξαρτήσεων και ειδικά του αλκοόλ, στη Λαγκάδα,
 • την πρόληψη της κατάχρησης του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους, στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς και το Δημοτικό και Γυμνάσιο Βολισσού,
 • τους εφήβους και το διαδίκτυο στην εποχή της πανδημίας, στο 2ο Γυμνάσιο Χίου,
 • τη διαχείριση του θυμού των παιδιών, του σχολικού εκφοβισμού και την αντιμετώπιση της βίας, στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Βολισσού,
 • για την υποστήριξη των παιδιών στο να κατανοήσουν και να σταθούν απέναντι στο φαινόμενο της βίας, στο Σύλλογο Γυναικών και στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου,
 • για τις σχέσεις στο σχολείο, στο Δημοτικό Βροντάδου,
 • την επικοινωνία στην οικογένεια, ειδικά σε καιρούς πανδημίας, στο Νηπιαγωγείο Καρδαμύλων
 • για το άγχος, το φόβο, τις φοβίες των παιδιών και το ρόλο των γονέων, στο 2ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου,
 • για τη μετάβαση σε από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, στο Νηπιαγωγείο Θολοποταμίου,
 • για τις σχέσεις και τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, στο 3ο Δημοτικό Χίου.

Τις ομιλίες υλοποίησαν τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου, Μαρίνα Κυριάκου και Στράτος Τσουκάρης

 

 • Ευρύτερη Κοινότητα:

-        Ο Ναυτίλος σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης, συνδιοργάνωσαν στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών τη δράση «Κάμπος και Παιχνίδι» -Περιήγηση στον Κάμπο του χτες και του σήμερα. Το νόημα της ζωής στη σχέση με τον τόπο και τον συνάνθρωπο, στον αντίποδα των εξαρτήσεων, τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, για μεγάλους, νέους και παιδιά, με τη συμμετοχή και του  Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου, του ΜΕΟΘ, και του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου. Αφορούσε σε μια διαδρομή περιήγησης στον Κάμπο, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβαν χώρα δρώμενα που σχετίζονταν με την ιστορία και την παράδοση της περιοχής, καθώς και με το  νόημα που μπορεί να δώσει στον άνθρωπο η επαφή του με το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο επανασύνδεσης μετά από καραντίνα, με ασφάλεια, σε εξωτερικό χώρο, και που έδωσαν ένα μήνυμα για την αξία της συλλογικότητας, της σύνδεσης και της δράσης στη φύση, ενάντια στη μοναξιά, στην απορρόφηση από την τεχνολογία και που λειτουργεί στον αντίποδα των εξαρτήσεων. Συντονιστής ήταν ο κ. Σταύρος Σπυράκης, Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης και στο Perivoli/ Citrus, ο κ. Γιάννης Παϊδούσης αφηγήθηκε για «Τα παιχνίδια των παιδιών στον Κάμπο 50 χρόνια πριν».

- Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις και άρθρα σε τοπικά ΜΜΕ

 • Ατομικές Συναντήσεις:

-Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής με άτομα που κάνουν χρήση ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων, με τις οικογένειές τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία ζήτησαν βοήθεια. Οι συναντήσεις έγιναν είτε δια ζώσης -με λήψη μέτρων, όσο επιτρεπόταν– είτε, κυρίως, εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου και τηλεφωνικά.

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, των Ψαρών και Οινουσσών, καθώς και άλλων δήμων και περιφερειών για την κάλυψη συγκεκριμένων περιστατικών.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος

Γιώργος Ψαρούδης, Επιστημονικά Υπεύθυνος, Κοινωνιολόγος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική –Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion