Δελτίο Τύπου Δράσεων 1ος-6ος 2019

chios
Δημοσιεύτηκε στις 04/07/2019    

Δελτίο Τύπου                                               Χίος, 3/7/2019

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος ενημερώνει ότι το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2019, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

• Εκπαιδευτικοί:

-      Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην «Κιβωτό του Κόσμου» με θέμα: «εξαρτήσεις», διάρκειας 3 συναντήσεων.

 

•Μαθητές-παιδιά και έφηβοι:

-      Διεξήχθησαν 38 συναντήσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε μαθητές Γυμνασίων, εκ των οποίων οι 29 με θέμα τις εξαρτήσεις, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας σε 8 γυμνάσια και 1 σε ομάδα Project μαθητών Λυκείου, 2 για τον εκφοβισμό στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς και με θέμα «ασφαλής χρήση και κατάχρηση του διαδικτύου» στα 6 τμήματα του Ειδικού Γυμνασίου Χίου. Στο Γυμνάσιο Βροντάδου έγινε προβολή ταινίας για τη χρήση ουσιών και ακολούθησε συζήτηση.

-      Έγιναν 2 παρεμβάσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε ισάριθμες ομάδες ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

-      Υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης για μαθητές  του 9ου Δημοτικού σχολείου, με βάση το θεατρικό παιχνίδι, διάρκειας 6 συναντήσεων.

 

•Τριτοβάθμια εκπαίδευση:

-      Πραγματοποιήθηκε προβολή ταινίας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συζήτηση για τις εξαρτήσεις με τους φοιτητές.

 

•Επαγγελματικοί χώροι:

-      Έγινε παρέμβαση με ομιλία και συζήτηση στο Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου, με θέμα: «Αναγνώριση και Διαχείριση προβλημάτων των νέων στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

 

•Γονείς:

-      Πραγματοποιήθηκε ομάδα γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας, στο 2ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου.

-      Πραγματοποιήθηκε ομιλία στους Συλλόγους Γονέων και Διδασκόντων του 3ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, με θέμα «Προβληματική χρήση του Διαδικτύου. Προτάσεις για γονείς και Εκπαιδευτικούς».

-      Έγινε ομιλία στους γονείς του Νηπιαγωγείου του Βασιλειώνικου με θέμα: «Παιχνίδι, κοινωνικοποίηση  των παιδιών προσχολικής ηλικίας και ο ρόλος των γονέων».

-      Συμμετοχή σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από το 2ο ΠΕΚΕΣ της Περιφέρειας Α΄ και Β΄ βάθμιας Βορείου Αιγαίου και το Ομήρειο Π. Κ. Δ. Χ. με τίτλο «Ανήλικοι στο Διαδίκτυο. Οι κίνδυνοι και η αντιμετώπισή τους». Η εισήγησή μας είχε θέμα: «Εθισμός, Αίτια, Πρόληψη και Αντιμετώπιση.

•Στρατός:

-      Πραγματοποιήθηκε μια τριήμερη ομάδα διάρκειας 15 ωρών με συμμετοχή στελεχών των Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούσαν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων.

 

•Ευρύτερη Κοινότητα:

-       Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος συμμετείχε στη διεξαγωγή Πανελλήνιας έρευνας στο μαθητικό πληθυσμό (έρευνα ESPAD 2019) που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

-      Σε συνεργασία με τον Τομέα σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, πραγματοποιήθηκε διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο: «Για τη Χαρά της Ζωής», στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, με παρουσιάσεις δρώμενων και μουσικής και με έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και με ομιλίες από το Δρ. Παναγιώτη Γεωργάκα και την ζωγράφο κ. Εύα Μελά.

-      Στα πλαίσιο εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2019 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική καμπάνια από τα στελέχη σχετικά με την κάνναβη.

 

•Ατομικές συναντήσεις:

-      Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου, ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη της τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion