Αναλυτικά οι δράσεις του Κέντρου στην ευρύτερη κοινότητα

koinonia
Δημοσιεύτηκε στις 13/06/2018    

Από το 1998 έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες δράσεις στην ευρύτερη κοινότητα:

 


1998-2004

 



- Ενημερωτικές καμπάνιες από τα τοπικά ΜΜΕ για τη λειτουργία και τους σκοπούς του Κέντρου Πρόληψης.

- Αρθρογραφία στις εφημερίδες με θέματα σχετικά με τη φιλοσοφία της πρόληψης και την παιδική εγκληματικότητα.

- Συνεντεύξεις τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

- Ομιλίες σε Πολιτιστικά Σωματεία και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

- Σύλλογος Γυναικών Χίου : Παρέμβαση 6 δίωρων συναντήσεων σε ομάδα του Συλλόγου. Υπεύθυνες : Α. Μπαχά, Ε. Κοτσάτου.

- Ομιλία στον Δήμο Καμποχώρων με θέμα: "Τα αίτια της χρήσης ουσιών και η φιλοσοφία της πρόληψης".

- Ομιλία στο Σύλλογο Γονέων του 7ου Δημοτικού σχολείου Χίου με θέμα "Αναπτυξιακά επιτεύγματα στη σχολική ηλικία και ο ρόλος των γονιών".


- Εκπομπή με θέμα "Αναπτυξιακά επιτεύγματα στην εφηβεία" στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό "Σήμαντρο".

- Συνεργασία με τοπικά ΜΜΕ για την παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου.

- Συμμετοχή σε ημερίδα που διοργάνωσε το Νοσοκομείο Χίου με θέμα "Ανάπτυξη - Δημιουργία Δομών για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες".

- Συνεργασία με το δίκτυο υπηρεσιών ΣΤΡΟΦΗ:
1. Συμμετοχή σε ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα "Διαταραχές Συμπεριφοράς στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία".
2. Ομιλία - ανοικτή συζήτηση σε γονείς σχετικά με τη χρήση ουσιών.



- Συμμετοχή με εισήγηση σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας με θέμα: «Η αναγκαιότητα των προγραμμάτων πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στα σχολεία».

- Διοργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Εξάρτηση από Ναρκωτικά και Αντιμετώπιση». Εισηγητές ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόληψη, τη θεραπεία και τι νομικό πλαίσιο της χρήσης ουσιών. (ΟΚΑΝΑ, ΕΠΙΨΥ, ΕΚΤΕΠΝ, ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ)

- Συζήτηση με Ομάδα Δασκάλων με θέμα την επεξεργασία του πένθους (διάρκεια: 4 ώρες). Υπεύθυνες: Α. Μπαχά, Ε. Κοτσάτου



- Συμμετοχή σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας με θέμα την Εφαρμογή των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Η εισήγηση υλοποιήθηκε από την Α. Πουλάκη.

 

2005-2007

 

 

- Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (2005):

* Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους με συντονίστρια τη ζωγράφο κ. Δέσποινα Καλαγκιά.

* Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα και χιώτες μουσικούς ΥΠΟΝΟΙΑ, ΓΥΑΛΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΒΥΡΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΡΙΝΑ).

* Διεξαγωγή Ποδοσφαιρικού Αγώνα Παίδων σε συνεργασία με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων.
- Ομάδα Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης εθελοντών σε θέματα σχετικά με τη φιλοσοφία της Πρόληψης, με διάρκεια 3 τρίωρες συναντήσεις. Υπεύθυνοι: Α. Πουλάκη, Ε. Κοτσάτου, Γ. Ψαρούδης, Σ. Τσουκάρης.


- Οκτώβριος 2005: Ομιλία στις Δικαστικές Φυλακές Χίου με θέμα τη χρήση ουσιών και τη φιλοσοφία της πρόληψης. Ομιλητές: Α. Ζαννάρα, Γ. Ψαρούδης, Σ. Τσουκάρης.

- Νοέμβριος 2005-Ιούνιος 2006: Πραγματοποιήθηκε νέος κύκλος συναντήσεων της Ομάδας Εθελοντών. Έγιναν 10 δίωρες συναντήσεις με τη συμμετοχή 12 ατόμων. Υπεύθυνες ήταν η Α. Πουλάκη και η Ε. Κοτσάτου.

- Μάιος 2006:  α) Ομιλία στο Μορφωτικό Σύλλογο Αγ. Γεωργίου Συκούση, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Χίου, με θέμα: "Εφηβεία: Xαρακτηριστικά και προβλήματα". Εισηγητής: Σ. Τσουκάρης. 
β) Ομιλία σε Ημερίδα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: "Η πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης". Εισηγήτρια: Α. Πουλάκη.
γ) Διοργάνωση επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: "Αθλητισμός και Τέχνη στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας", σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου. Εισηγητές ήταν οι Π. Γεωργάκας (ΨΝΘ), Η. Μιχαλαρέας (18ΑΝΩ) και Δ. Αβδελιώδης (ΔΗΠΕΘΕ Β.Αιγαίου).   


- Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (2006):

* Ποδηλατάδα στο Κέντρο της πόλης, σε συνεργασία με το σύλλογο "Ποδηλατείν".
* Πλεύση ιστιοπλοϊκών σκαφών στο λιμάνι της Χίου, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Αιγαίου.
* Συναυλία με το μουσικό συγκρότημα "MUFIS" στην Πλατεία Βουνακίου.
* Εργαστήρι με θέμα: "Ζωγραφίζοντας με άμμο", σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης στην παραλία της Κώμης.
* Φιλικός αγώνας υδατοσφαίρισης παίδων ΠΕΚΕΒ-ΝΟΧ στις εγκαταστάσεις της ΠΕΚΕΒ στον Όρμο Λω.

- Αύγουστος 2006: Ομιλία στον πολιτιστικό σύλλογο Νενήτων, με θέμα: "Εφηβεία -Σχέσεις γονέων -εφήβων", με εισηγήτρια την Α. Πουλάκη.

- Δεκέμβριος 2006: Τρεις ομιλίες με θεματολογία σχετική με την εφηβεία και τις σχέσεις γονέων-εφήβων και τη χρήση ουσιών, σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων νομού Χίου. Τις εισηγήσεις παρουσίασαν οι Ε. Κοτσάτου, Γ. Ψαρούδης, Σ. Τσουκάρης.


-  Απρίλιος - Ιούνιος 2007: Πραγματοποιήθηκε νέος κύκλος συναντήσεων της ομάδας εθελοντών. Έγιναν 4 δίωρες συναντήσεις με τη συμμετοχή 10 ατόμων. Υπεύθυνες: Α. Πουλάκη, Ε. Κοτσάτου.

- Ιανουάριος - Μάιος 2007: έγινε μια σειρά ομιλιών από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης.
α) σε γονείς μαθητών του Δημοτικού Καλλιμασιάς με θέμα: "Συναισθηματική ανάπτυξη στη σχολική ηλικία. Ο ρόλος των γονέων και του σχολείου". Εισηγήτρια: Α. Πουλάκη.
β) σε μέλη του Συλλογου Πολυτέκνων Χίου, στο Ομήρειο, με θέμα: "Η σύγχρονη οικογένεια στην προαγωγή της αγωγής υγείας". Εισηγητής: Γ. Ψαρούδης.
γ) στα πλαίσια της ημερίδας Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: "Ο ρόλος του Κέντρου Πρόληψης Χίου στην ευαισθητοποίηση και υποστήριξη εκπαιδευτικών για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της Χρήσης Ουσιών". Εισηγητής: Σ. Τσουκάρης.

- Ιούλιος 2007: συμμετοχή στη διοργάνωση και διεξαγωγή των εκδηλώσεων της "Γιορτής Ψυχικής Υγείας", στην οποία συμμετείχαν κι άλλες δομές ψυχικής υγείας του νομού (Γ.Ν. Χίου, ΚοιΣΠΕ ΤοΨ.Υ.Ν. Χίου, Ψυχιατρικός Ξενώνας Χίου, Προστατευμένα Διαμερίσματα Χίου, Κέντρο Παιδιού & Εφήβου, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, Κέντρο Ημέρας). Οι εκδηλώσεις  της "Γιορτής Ψυχικής Υγείας" πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και Επαγγελματική επανένταξη. Στα πλαίσια της γιορτής υλοποιήθηκαν εργαστήρια ζωγραφικής, γύψινων κατασκευών, εκμάθησης παραδοσιακών χορών, αθλητικές δραστηριότητες και συναυλία με το συγκρότημα " MUFIS" και τη συμμετοχή της Hope Vitellas.

 

2008-2009

 

 


-  Δεκέμβριος 2007 - Απρίλιος 2008: Πραγματοποιήθηκε νέος κύκλος συναντήσεων της ομάδας εθελοντών. Έγιναν 5 δίωρες συναντήσεις με τη συμμετοχή 12 ατόμων. Υπεύθυνες: Α. Πουλάκη, Ε. Κοτσάτου.

- Φεβρουάριος 2008: Ομιλία σε γονείς μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ, με θέμα: «Εφηβεία: Μαθαίνοντας ξανά τα παιδιά». Εισηγητής: Στράτος Τσουκάρης.

- Φεβρουάριος 2008 - Ιούλιος 2009: Συμμετοχή στις εργασίες της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ) του Ν. Χίου, για συνεργασία και δικτύωση του Κέντρου Πρόληψης με άλλους φορείς ψυχικής υγείας του νομού, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και για την έκδοση οδηγού υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

- Μάρτιος 2008: Ημερίδα με θέμα: «Οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στην καθημερινότητα και στον τρόπο ψυχαγωγίας των νέων» με εισηγητές τον κ. Στράτο Γεωργούλα, Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον κ. Νίκο Μαρκάκη, Εκπαιδευτικό-Ψυχολόγο από το ΑΚΜΑ.

- Απρίλιος 2008:  Ομιλία στα Καρδάμυλα με θέμα: «Η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην εφηβική ηλικία». Υπεύθυνη: Αλίνα Πουλάκη.

- Μάιος 2008: Ομιλία στα πλαίσια της Ημερίδας Αγωγής Υγείας της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: «Ο ρόλος του Κέντρου στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης». Υπεύθυνη: Αλίνα Πουλάκη.

- Ιούλιος 2008: συμμετοχή στη διοργάνωση και διεξαγωγή των εκδηλώσεων της "2ης Γιορτής Ψυχικής Υγείας" της ΤΕΨΥ, στην οποία συμμετείχαν κι άλλες δομές ψυχικής υγείας του νομού (Γ.Ν. Χίου, ΚοιΣΠΕ ΤοΨ.Υ.Ν. Χίου, Ψυχιατρικός Ξενώνας Χίου, Προστατευμένα Διαμερίσματα Χίου, Κέντρο Παιδιού & Εφήβου, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, Κέντρο Ημέρας). Η 2η Γιορτή Ψυχικής Υγείας ήταν αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια, την πρόληψη των τροχαίων και στην καταπολέμηση του στίγματος της κατάθλιψης. Στα πλαίσια της γιορτής υλοποιήθηκαν εργαστήρια ζωγραφικής, γύψινων κατασκευών, αθλητικές δραστηριότητες, εισήγηση σε παιδιά για την ασφαλή οδήγηση από τον κ. Γιαμά, παιχνίδι από το κατάστημα του ΚοιΣΠΕ, MindSchool. Με το πέρας των εκδηλώσεων συμμετείχαμε στο Μεσογειακό Φεστιβάλ και στη συναυλία της Χάρις Αλεξίου.


- Μάιος 2009: Σε συνεργασία με την Επιτροπή Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Πρόληψης ανέλαβε την επιμέλεια έκδοσης του 2ου τεύχους του περιοδικού της επιτροπής, «Δημιουργική Συνύπαρξη», που είναι αφιερωμένο σε θέματα σχετικά με τις εξαρτήσεις και την πρόληψη.

- Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (2009):
* Συνέντευξη τύπου, με συμμετοχή τοπικών φορέων.
* Δημοσίευση άρθρων και συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.
* Συναυλία στον Κόκκινο Φάρο, με συμμετοχή των μαθητικών-φοιτητικών συγκροτημάτων "Dimension" και "Προβατάκια με Πυτζάμες".

- Ιούλιος 2009: Ομιλίες στη Λαγκάδα και στα Νένητα, με θέμα: "Η έννοια της εξάρτησης και ο ρόλος της οικογένειας και της κοινότητας στην πρόληψή της". Εισηγήτριες ήταν η Ε. Κοτσάτου και η Μ. Κυριάκου.

 

2010-2011

 

 



- Απρίλιος 2010: Συμμετοχή στην Ημερίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  "Ασφαλές Διαδίκτυο", με ομιλία με θέμα: "Εξαρτήσεις και Διαδίκτυο- Ο ρόλος της Πρόληψης". Εισηγήτρια ήταν η Μ. Κυριάκου.

- Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (2010):
* Πρωτάθλημα σκάκι στην πλατεία.
* Πλεύση ιστιοπλοϊκών σκαφών (ΝΟΧ, Ναυτοπρόσκοποι) στο λιμάνι, με αναρτημένα συνθήματα για την πρόληψη των εξαρτήσεων.
* Αγώνας μπάσκετ τοπικών ομάδων εφήβων (Όμηρος, Νηρέας, Αιγαίας, ΒΑΟΛ).
* Δημοσίευση άρθρων σχετικά με τις εξαρτήσεις και την πρόληψή τους σε τοπικά ΜΜΕ.

- Σεπτέμβριος 2010:  Διοργάνωση και διεξαγωγή Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Αλκοόλ: χρήση-εξάρτηση-θεραπεία σε εφήβους και ενήλικες», σε συνεργασία με τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία. Εισηγητές στην επιστημονική ημερίδα ήταν:
* ο Γιάννης Γρηγορίου από τη Μονάδα Απεξάρτησης «Μέθεξις» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,
* η Ίλια Θεοτοκά από το Πρόγραμμα «Αθηνά» του Αιγινήτειου Νοσοκομείου,
* η Γιάννα Θωμοπούλου από το Πρόγραμμα «Άλφα» του ΚΕΘΕΑ,
* η Εριφύλη Λιδοπούλου από το τμήμα Εφήβων-Νέων του ΨΝΑ και
* η Βασιλική Τσουρά από τη Μονάδα Εφήβων του ΟΚΑΝΑ στο Ρέθυμνο.

- Δεκέμβριος 2010: Ομιλία στο Δαφνώνα, στον πολιτιστικό σύλλογο Δαφνώνα, με θέμα: «Έφηβοι: χαρακτηριστικά και δυσκολίες στη σύγχρονη εποχή». Εισηγητής ήταν ο Στράτος Τσουκάρης.

- Απρίλιος 2011: * Διεξήχθη ομιλία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της ΕΠΑΣ Χίου, με θέμα: «Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και η σύνδεσή τους με τις εξαρτήσεις». Εισηγήτρια ήταν η Ε. Κοτσάτου.

* Διεξήχθησαν μια σειρά από ομιλίες από το Κέντρο Πρόληψης:

α) «Εξάρτηση από ουσίες και από το διαδίκτυο», που διεξήχθη στα Καρδάμυλα

β) «Εξάρτηση από το διαδίκτυο. Ο ρόλος της πρόληψης», στα πλαίσια της Ημερίδας του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ «Διαδίκτυο: Δυνατότητες και Κίνδυνοι», που                               διεξήχθη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

γ) «Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη», σε γονείς του 1ου ΕΠΑΛ Χίου. Εισηγητής στις ομιλίες ήταν ο Σ. Τσουκάρης

- Νοέμβριος 2011: Ομιλία στο Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου, με θέμα: "Ο ρόλος των γονιών στην πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικής-παραβατικής συμπεριφοράς και της χρήσης ουσιών στην εφηβεία". Εισηγήτρια ήταν η Ελένη Κοτσάτου.

 

2012

 

 

- Φεβρουάριος 2012:  Ομιλία στο Ομήρειο, στα πλαίσια της Ημερίδας για το Ασφαλές Διαδίκτυο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής, με θέμα εισήγησης: «Εξάρτηση από το Ίντερνετ: χαρακτηριστικά, αίτια και πρόληψη». Εισηγητής ήταν ο Σ. Τσουκάρης.

- Μάρτιος 2012:  Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών στην εφηβεία σε περίοδο κοινωνικής κρίσης». Εισηγητές ήταν οι κκ Παναγιώτης Γεωργάκας (Δρ. Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων- ΠΕΘΕΑ «Αργώ»/ΨΝΘ), Ηλίας Μιχαλαρέας (Δρ. Ψυχολογίας & Κοινωνικής Γεωγραφίας και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών-ΕΣΥΝ) και Γεράσιμος Παπαναστασάτος (Κοινωνιολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ). Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Κώστας Αρβανίτης (δημοσιογράφος της ΝΕΤ, μέλος  του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ). Στη διάρκεια της ημερίδας υλοποιήθηκαν 2 στρογγυλά τραπέζια με τα εξής θέματα: "Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης" και "Δευτερογενής Πρόληψη- Ρόλος οικογένειας, σχολείου, κοινότητας".

- Μάρτιος - Μάιος 2012: Πραγματοποιήθηκε μια σειρά ομιλιών σε γονείς μαθητών του 3ου Δημοτικού Βροντάδου. Η θεματολογία των ομιλιών ήταν: 
Α. "Παιδιά και έφηβοι στη σύγχρονη εποχή".
Β. "Συγκρούσεις και επικοινωνία στην οικογένεια".
Γ. "Παρέες των παιδιών και των εφήβων".
Εισηγητής των ομιλιών ήταν ο Σ. Τσουκάρης.

- Μάιος 2012: Ομιλία στον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκιάδας, με θέμα: «Εξάρτηση από ουσίες και από το ίντερνετ». Εισηγητής ήταν ο Σ. Τσουκάρης.

-Ιούνιος 2012: Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (2012):
* Διανομή εντύπων και ενημέρωση κοινού για την πρόληψη των εξαρτήσεων και το έργο του Κέντρου Πρόληψης Χίου,
* Συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ,
*Κοινή σύσκεψη με φορείς (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, ΕΛΜΕ, Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Ένωση Γονέων), για αξιολόγηση των δράσεων που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους εν λόγω φορείς, επανεκτίμηση αναγκών και προγραμματισμό νέων δράσεων,
*Ομιλία και ανοιχτή συζήτηση με γονείς προσκόπων στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο 1ο Δημοτικό Βροντάδου, με θέμα "Εξαρτήσεις από ουσίες και από το ίντερνετ", με εισηγητή το Σ. Τσουκάρη.

 

2013

 

-Φεβρουάριος 2013: Ομιλία στο Σύλλογο γονέων-κηδεμόνων Γυμνασίου Καλαμωτής, με θέμα: "Γονείς και πρόληψη", με εισηγήτρια την Ε. Κοτσάτου.

-Μάρτιος 2013: Ομιλία, στα πλαίσια Ημερίδας που διοργάνωσε το Αθλητικό Σωματείο "Νηρέας" Καρδαμύλων. Η ομιλία είχε τίτλο: "Ουσιοεξάρτηση και ο ρόλος της πρόληψης", με εισηγήτρια τη Μ. Κυριάκου.

-Αύγουστος 2013: συμμετοχή σε Ημερίδα στα Νένητα, με θέμα τις Εξαρτήσεις, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νενήτων και το ΚΕΘΕΑ. Από το Κέντρο Πρόληψης Χίου παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για τη φιλοσοφία της πρόληψης και το ρόλο της οικογένειας και της κοινότητας. Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχαν τα στελέχη: Ε. Κοτσάτου και Σ. Τσουκάρης.

-Οκτώβριος 2013: διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: "Σερφάροντας με ασφάλεια στο διαδίκτυο", σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Κέντρο Ημέρας και τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την υποστήριξη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το Κέντρο Πρόληψης Χίου, το στέλεχος Μ. Κυριάκου παρουσίασε εισήγηση με θέμα την εξάρτηση από το διαδίκτυο και το ρόλο της πρόληψης.

-Νοέμβριος 2013: Συμμετοχή σε εκδήλωση ενημέρωσης γονέων μαθητών 1ου Γενικού Λυκείου Χίου, με θέμα: "Εθισμός στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια", με εισήγηση με τίτλο: "Εξάρτηση από το Διαδίκτυο". Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε ο Σ. Τσουκάρης.

 

 

2014

 

 

-Απρίλιος 2014: Ομιλία, σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου δημοτικού Χίου, σε γονείς μαθητών του 1ου Δημοτικού, με θέμα: «Παιδιά και Διαδίκτυο: Πρόληψη της προβληματικής χρήσης». Εισηγητής ο Σ. Τσουκάρης

 

-Ιούνιος 2014: Εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου, την ΕΛΜΕ Χίου, την Ένωση Γονέων Χίου και το Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης:

* Θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο κείμενο του Μπέρτολ Μπρεχτ «Ο κύριος Κ. και η παλίρροια», από ομάδα μαθητών της Αστικής Σχολής—11ουΔημοτικού Σχολείου Χίου, με την καλλιτεχνική υποστήριξη της Αυγουστίνας Λυκουρίνα

* Συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα “MODD”

* Προβολή ταινίας σχετικής με τη νεανική παραβατικότητα: "Η Πόλη του Θεού"

 

-Σεπτέμβριος 2014: Ομιλία με θέμα: «Έφηβοι και Ναρκωτικά» στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βερβεράτου. Ομιλήτρια ήταν η  Ε. Κοτσάτου.

 

-Οκτώβριος 2014: Εκδήλωση στην αίθουσα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου με τίτλο: «Μαγειρικές …Εντός», σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νενήτων και τον κ. Ηλία Μαμαλάκη.

 

-Οκτώβριος - Νοέμβριος 2014: Συμμετοχή μας σε συναντήσεις της Επιτροπής Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την Τοπική Κοινωνία. Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε ο Σ. Τσουκάρης.

 

 

2015

 

 

-Μάρτιος 2015: Συμμετοχή μας σε συναντήσεις της Επιτροπής Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την Τοπική Κοινωνία. Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε ο Σ. Τσουκάρης.

 

-Μάρτιος - Απρίλιος 2015: Συμμετοχή μας στη διεξαγωγή Πανελλήνιας Έρευνας στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση ουσιών (έρευνα ESPAD 2015) που υλοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

 

 

- Απρίλιος 2015: Συμμετοχή στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ερμιόνης, Μέγα Λιμνιώνα, Θυμιανών με θέμα: «Εξαρτήσεις». Ομιλήτρια ήταν η Μ. Κυριάκου.

 

 

 

2016

 

-Μάιος 2016: Εκδήλωση-ομιλία με θέμα: «Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Ένα μεταβατικό στάδιο ζωής», σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δασκάλων-Νηπιαγωγών και την Ένωση Γονέων Χίου και με ομιλητή τον κ. Πάρη Κάλφα, από το Δίκτυο Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ.

 

-Ιούνιος 2016: Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2016, διοργανώθηκε δεκαήμερο εκδηλώσεων, στη διάρκεια του οποίου υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

  • Συμμετοχή μας στο 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε η «Λάθρα;», στις 17 Ιουνίου, με εισήγηση που έκανε η Ε. Κοτσάτου, με τίτλο: «Ο ρατσισμός δεν κάνει διακρίσεις» και προβολή βίντεο που γύρισε η εκπαιδευτικός κα Ελπίδα Γεωργαντή με συμμετοχή μαθητών του 3ου Δημοτικού Βροντάδου, με τίτλο: «Παιδιά χωρίς Εφιάλτες»
  • Σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, σεμινάριο σε δύο (2) ομάδες στελεχών Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με τίτλο: «Διαχείριση του χρήστη στο Στρατό», στις 27 και 28 Ιουνίου. Εισηγητές ήταν: από το Κέντρο Πρόληψης Χίου ο Γ. Ψαρούδης και από το ΚΕΘΕΑ ο κ. Αχιλλέας Ρούσσος.
  • Ημερίδα, σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, με τίτλο: «Συστρατεύουμε τις δυνάμεις μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάρτησης – 18 χρόνια δράσης του Κέντρου Πρόληψης στο Στρατό». Ομιλητές ήταν οι:

> η κα Νίκη Γεωργαλά, κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, με τίτλο εισήγησης: «ΟΚΑΝΑ και πρόληψη στις  Ένοπλες Δυνάμεις»
> το στέλεχος του Κέντρου, Σ. Τσουκάρης, με τίτλο εισήγησης: «18  χρόνια συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης Χίου με την 96 ΑΔΤΕ για  προληπτικές παρεμβάσεις στα πλαίσια του Στρατού»
> ο κ. Ιωάννης Τσιάρας, Ανθυπολοχαγός, Υπεύθυνος Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας στην 96 ΑΔΤΕ, με εισήγηση με θέμα: «Επιδημιολογικά στοιχεία γύρω από τη χρήση κάνναβης και η σύνδεσή της με το στρατιωτικό περιβάλλον»
> η κα Λίτσα Λαγάκου, Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Τμήματος  Εφαρμογής Προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ, με εισήγηση με θέμα: «Το  φαινόμενο της χρήσης, εξάρτησης, υποτροπής και αντιμετώπισης σε  συνθήκες στρατιωτικής θητείας»
> ο κ. Αχιλλέας Ρούσσος, Κοινωνιολόγος, Αν. Υπεύθυνος του  Δικτύου Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ, με εισήγηση με τίτλο: «Πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση των ουσιοεξαρτήσεων και άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πλαίσιο. Όρια.  Στόχοι».

 

  • Διάλεξη σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος Χίου, με θέμα το Συνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burn-out syndrome), τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες και τη Διαταραχή Οξέος Στρες. Εισηγητές ήταν το στέλεχος του Κέντρου Μ. Κυριάκου και ο κ. Παναγιώτης Γεωργάκας, Νευρολόγος, πρώην Επιστημονικά Υπεύθυνος Θεραπευτικού Προγράμματος «Αργώ» του ΨΝΘ.

 

 

- Νοέμβριος 2016: πραγματοποιήθηκαν 3 ομιλίες για γονείς μαθητών του 4ουΔημοτικού και 12ου Νηπιαγωγείου Χίου και των Νηπιαγωγείων Συκιάδας και Καλλιμασιάς, με θέμα: «Θεσπίζοντας τα όρια. Δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης», με εισηγήτρια την Ελ. Κοτσάτου.

-Δεκέμβριος 2016: διοργανώθηκε, σε συνεργασία με τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Καρδαμύλων και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Ημερίδα με θέμα τις εξαρτήσεις, στα Καρδάμυλα. Από το Κέντρο Πρόληψης ομιλητής ήταν ο Σ. Τσουκάρης , με τίτλο εισήγησης: «Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων».

 

2017

 

-Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017: Έγιναν 3 ομιλίες σε γονείς μαθητών του 2ου, 3ου και 4ου Γυμνασίου Χίου, με θεματολογία σχετική με την προβληματική και την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Ομιλητές ήταν τα στελέχη Μαρίνα Κυριάκου και Στράτος Τσουκάρης.

 

-Μάρτιος 2017: Συμμετοχή μας με ομιλία στην εκδήλωση του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ, «Ο ρατσισμός της διαφορετικότητας». Εισηγήτρια ήταν η Μ. Κυριάκου.

 

-Μάιος 2017: Ομιλία στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας το άγχος των εξετάσεων». Ομιλήτρια ήταν η Μ. Κυριάκου.

 

-Μάιος 2017:  Συμμετοχή μας στην εκδήλωση «Ζωή χωρίς τσιγάρο γίνεται; Ψυχολογική και σωματική εξάρτηση από το κάπνισμα. Τρόποι διακοπής», που διοργάνωσε το BookCafé του βιβλιοπωλείου «Πυξίδα», με εισήγηση με θέμα: «Η ψυχολογική εξάρτηση από το κάπνισμα». Εισηγήτρια ήταν η Ε. Κοτσάτου.

 

-Ιούνιος 2017: Διεξήχθησαν οι ακόλουθες εκδηλώσεις, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών 2017:

*Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χίου, διοργανώθηκε Ημερίδα με θέμα: «Ο εκπαιδευτικός στην εποχή της κρίσης και το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης»

*Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Μύθοι και αλήθειες για την κάνναβη»

2018

-Μάρτιος 2018: Ομιλία σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Νεοχωρίου, με θέμα: «Εξαρτήσεις και Πρόληψη», με ομιλητή τον Σ. Τσουκάρη.

-Απρίλιος 2018: Ομιλία με θέμα τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό στο βιβλιοπωλείο Πάπυρος, από την Ε. Κοτσάτου.

-Απρίλιος-Ιούνιος 2018: Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Χίου Ναυτίλος, διοργανώθηκαν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

21/4ου Καλλιμασιά : σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σωματείο «Η πρόοδος», το γυμνάσιο Καλλιμασιάς και το σύλλογο Γονέων Δημοτικού Καλλιμασιάς, διεξήχθησαν παιχνίδια για παιδιά και εφήβους στην αυλή του Γυμνασίου, το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Εμείς και οι αράχνες μας», με θέμα το Διαδικτυακό Εκφοβισμό, σε αίθουσα του σχολείου, ομιλία με θέμα: «Αντιμετώπιση του εκφοβισμού» από την Ε. Κοτσάτου και παραδοσιακοί χοροί από το εφηβικό τμήμα της «Προόδου»

22/4ου Βερβεράτο: σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βερβεράτου, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτική εκδήλωση με ομιλίες με τίτλο: «Η πρόληψη των εξαρτήσεων στην εφηβεία. Ο ρόλος των γονιών», από την Ε. Κοτσάτου και «ο ρόλο του ενστόλου στην αντιμετώπιση περιστατικών χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών», από την Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Δέσποινα Πυρανιάν και μουσική εκδήλωση από τα παιδιά του Συλλόγου.

5/5ου Βολισσός: σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Όμηρος» και το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Βολισσού, έγιναν: ομιλία με θέμα: «εξαρτήσεις και πρόληψη» από την Μ. Κυριάκου και ζωγραφική τοίχου με θέμα: «Ο τοίχος της ειρήνης και της φιλίας» από μαθητές σε συνεργασία με εικαστικούς.

12/5 Πανεπιστήμιο: σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκδήλωση με τίτλο: «Η χαρά της ζωής στη δημιουργία», με παρουσιάσεις δρώμενων και μουσικής και με έκθεση καλλιτεχνικών έργων των μαθητών και με ομιλία από τον εικαστικό Πάρι Ξυνταριανό-Τσιροπινά.

19/5ου Πανεπιστήμιο: θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εσπερινού ΕΠΑΛ και Μουσικό Δρώμενο από μαθητές του 4ου Γυμνασίου και του μουσικού Σχολείου Χίου και ομιλία από τον Κοσμήτορα, κ. Ιωάννη Καρκαζή.

26/5ου Πανεπιστήμιο: Ημερίδα με θέμα: « Αναζητώντας θετικές διεξόδους στην κοινωνία του σήμερα» με εισηγήσεις από τους κ.κ. Ανδρέα Μαράτο («Η σημασία της Τέχνης ως παράγοντα συγκρότησης του δημιουργικού υποκειμένου») και Βασίλη Αλμπάνη («Το σύμπτωμα των εξαρτήσεων ως δυσφορία στην απομόνωση του σύγχρονο ανθρώπου») και συναυλία με το μουσικό σχήμα του Γιάννη Κούτρα στο θέατρο Καστρομηνά.

7/6ου 3ο-8ο Δημοτικό: σε συνεργασία με τη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, θεατρική παράσταση από ομάδες μαθητών Δημοτικών με βάση το βιβλίο: «Ο κήπος με τις 11 γάτες»

26/6ου Κλειστό Γυμναστήριο Δημοτικό Στάδιο Χίου: σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Χίου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Χίου Ναυτίλος και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών 2018, διεξήχθησαν: δραστηριότητες του 2ου συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου, φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ομάδων Στρατού και Αστυνομίας (σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ και την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου), έκθεση φωτογραφιών συμμετεχόντων σε φωτομαραθώνιο της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου, τουρνουά σκάκι με συμμετοχή Φάρου Βαρβασίου και Σκακιστικού Ομίλου Καλλιμασιάς και παρουσίαση παραδοσιακών χορών με συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων  Βερβεράτου, Λαγκάδας, Νενήτων, Νεοχωρίου και «Χίοι εν χορώ».

 

-Ιούλιος 2018: Ομιλία σε εκδήλωση του Τοπικού Συμβουλίου Βολισσού με θέμα τα ναρκωτικά, με τίτλο: «Ο ρόλος της οικογένειας και της κοινότητας στην πρόληψη των εξαρτήσεων», με εισηγητή τον Σ. Τσουκάρη.


-Νοέμβριος 2018: Ομιλία του Δρ. Παναγιώτη Γεωργάκα, με τίτλο: «Πρόσφυγας, Μετανάστης, αλλά Άνθρωπος», στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

-Νοέμβριος 2018: Συμμετοχή του Κέντρου στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Δρ. Παν. Γεωργάκα «Αλήθεια, Ψέματα και Μυστικά της Απεξάρτησης», που διοργάνωσε το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, οι εκδόσεις Άλφα Πι και το Ομήρειο ΠΚΔΧ. Από το Κέντρο Πρόληψης μίλησε ο Σ. Τσουκάρης.

 

2019

-Φεβρουάριος 2019: Ομιλία σε συλλόγους γονέων-κηδεμόνων και διδασκοντων του 3ου και του 8ου Δημοτικού Σχολείου με θέμα: «Προβληματική χρήση του Διαδικτύου. Προτάσεις για γονείς και Εκπαιδευτικούς».

-Μάρτιος 2019: Συμμετοχή σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από το 2ο ΠΕΚΕΣ της Περιφέρειας Α΄ και Β΄ βάθμιας Βορείου Αιγαίου και το Ομήρειο Π. Κ. Δ. Χ. με τίτλο «Ανήλικοι στο Διαδίκτυο. Οι κίνδυνοι και η αντιμετώπισή τους». Η εισήγησή μας είχε θέμα: «Εθισμός, Αίτια, Πρόληψη και Αντιμετώπιση.

-Μάρτιος 2019: Συμμετοχή μας στη διεξαγωγή Πανελλήνιας Έρευνας στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση ουσιών (έρευνα ESPAD 2019) που υλοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

-Μάιος 2019:  Σε συνεργασία με τον Τομέα σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, πραγματοποιήθηκε διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο: «Για τη Χαρά της Ζωής», στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, με παρουσιάσεις δρώμενων και μουσικής και με έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και με ομιλίες από το Δρ. Παναγιώτη Γεωργάκα και την ζωγράφο κ. Εύα Μελά.

-Ιούνιος 2019: Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2019 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική καμπάνια από τα στελέχη του Κέντρου σχετικά με την κάνναβη.

 

2020

-Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, και σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό για την κάνναβη σε οπλίτες.

2021

 

-Μετά από έναν κύκλο συναντήσεων με τις επιστημονικές ομάδες των Κέντρων Πρόληψης του Αιγαίου για ανταλλαγή εμπειριών, αποφασίστηκε να υλοποιηθεί μια κοινή δράση. Επομένως, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Κέντρα Πρόληψης του Αιγαίου και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών 2021, δημιουργήθηκαν ραδιοφωνικά σποτ με μηνύματα από τα Κέντρα προς τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου για το ρόλο της πρόληψης, τα οποία μεταδόθηκαν από ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλα τα νησιά.

-υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις σε τέσσερις ομάδες προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το ΚΥΤ και Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Χίου και την  EASO, από τον Στρ. Τσουκάρη.

 

2022

-Πραγματοποιήθηκε ομιλία στο Σύλλογο Γυναικών σε συνεργασία με το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου για την υποστήριξη των παιδιών στο να κατανοήσουν και να σταθούν απέναντι στο φαινόμενο της βίας

- Ο Ναυτίλος σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης, συνδιοργάνωσαν στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών τη δράση «Κάμπος και Παιχνίδι» -Περιήγηση στον Κάμπο του χτες και του σήμερα. Το νόημα της ζωής στη σχέση με τον τόπο και τον συνάνθρωπο, στον αντίποδα των εξαρτήσεων, τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, για μεγάλους, νέους και παιδιά, με τη συμμετοχή και του  Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου, του ΜΕΟΘ, και του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου. Αφορούσε σε μια διαδρομή περιήγησης στον Κάμπο, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβαν χώρα δρώμενα που σχετίζονταν με την ιστορία και την παράδοση της περιοχής, καθώς και με το  νόημα που μπορεί να δώσει στον άνθρωπο η επαφή του με το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο επανασύνδεσης μετά από καραντίνα, με ασφάλεια, σε εξωτερικό χώρο, και που έδωσαν ένα μήνυμα για την αξία της συλλογικότητας, της σύνδεσης και της δράσης στη φύση, ενάντια στη μοναξιά, στην απορρόφηση από την τεχνολογία και που λειτουργεί στον αντίποδα των εξαρτήσεων. Συντονιστής ήταν ο κ. Σταύρος Σπυράκης, Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης και στο Perivoli/ Citrus, ο κ. Γιάννης Παϊδούσης αφηγήθηκε για «Τα παιχνίδια των παιδιών στον Κάμπο 50 χρόνια πριν».


2023

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου Ναυτίλος, στο πλαίσιο των δράσεών του για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2023 υλοποίησε τις ακόλουθες δράσεις:

- Σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Χίου, οργάνωσε παράσταση για παιδιά και μεγάλους ανεβάζοντας το έργο με τίτλο "Το Ουφάκι", που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Αυγούστου Κορτώ, την Τρίτη, 6 Ιουνίου, στο Ομήρειο

- Υλοποίησε παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης μαθητών Δημοτικού, στα Σχολεία που τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόστηκαν προγράμματα πρόληψης, με ανάγνωση από την κα Κατερίνα Θωμά αποσπασμάτων από τα βιβλία "Ξαναπάτα Like επιτέλους" και «Μη μ’ αφήνεις στο seen”, της Κέλλυς Αλχανάτη-Παπούλη, Εκδόσεις Μίνωας, με συζήτηση και βιωματικές δραστηριότητες που συντόνισαν τα στελέχη του Κέντρου. Οι παρεμβάσεις έγιναν: στις 7/6 στην Στ’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου, στις 9 και 14/6 στην Ε’ και Στ’ τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, αντίστοιχα.

- Δημοσίευση μιας σειράς από άρθρα με θέματα σχετικά με τις εξαρτητικές συμπεριφορές και το έργο του Ναυτίλου στα τοπικά ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα του Ναυτίλου, για το αλκοόλ, τις Ομάδες Γονέων από τον Ναυτίλο, τον τζόγος, προωθήθηκε Δελτίο Τύπου και το σποτ του Σωματείου των Κέντρων Πρόληψης για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2023 και στις 26 Ιουνίου δημοσιεύτηκε άρθρο με πρόσφατα στοιχεία και εκτιμήσεις.


-      Διεξήχθη τριήμερο σεμινάριο διάρκειας 9 ωρών σε ομάδα εργαζομένων/παιδαγωγών στην «Κιβωτό του Κόσμου». Συντονιστές ήταν τα στελέχη Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.
-      Διεξήχθη τριήμερο σεμινάριο διάρκειας 9 ωρών σε ομάδα εργαζομένων/παιδαγωγών στην «Κιβωτό του Κόσμου». Συντονιστές ήταν τα στελέχη Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.
-      Διεξήχθη τριήμερο σεμινάριο διάρκειας 9 ωρών σε ομάδα εργαζομένων/παιδαγωγών στην «Κιβωτό του Κόσμου». Συντονιστές ήταν τα στελέχη Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.
-      Διεξήχθη τριήμερο σεμινάριο διάρκειας 9 ωρών σε ομάδα εργαζομένων/παιδαγωγών στην «Κιβωτό του Κόσμου». Συντονιστές ήταν τα στελέχη Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.
Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion