Αναλυτικά οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Χίου σε Επαγγελματικούς χώρους
1998-2004
- Ομάδα ευαισθητοποίησης των τοπικών ΜΜΕ με διάρκεια 3 δίωρες συναντήσεις. Υπεύθυνοι : Α. Μπαχά, Ε. Κοτσάτου, Γ. Ψαρούδης.
-Ομάδα με στελέχη της Δίωξης, τριών συναντήσεων, συνολικά 11 ωρών, με θεματολογία ανά συνάντηση: α) τη φιλοσοφία της πρόληψης και τα αίτια της χρήσης ουσιών, που υλοποίησαν τα στελέχη του Κέντρου, Γιώργος Ψαρούδης και Αγγελική Μπαχά, β) την επίδραση των ναρκωτικών ουσιών στον οργανισμό, από την εκπρόσωπο του ΟΚΑΝΑ, ψυχίατρο Δ. Τσακλακίδου και γ) τρόπους αντιμετώπισης των χρηστών και των οικογενειών, από τον Αχιλλέα Ρούσσο, από το ΚΕΘΕΑ.
- ΚΕΚ Νοσοκομείου Χίου: παρέμβαση σε μία ομάδα νοσηλευτών, 2 τρίωρων συναντήσεων, με θέματα σχετικά με τα αίτια της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, την εφηβεία και τη φιλοσοφία της πρόληψης. Η παρέμβαση υλοποιήθηκε από τις: Α. Πουλάκη, Ε. Κοτσάτου.
2006-2007
- Ιούνιος 2006: Διήμερο εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους των Δικαστικών Φυλακών Χίου, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων "ΑΡΓΩ" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή 10 ατόμων και θέμα: "Η Αντικοινωνική και Παραβατική Συμπεριφορά ως Αποτέλεσμα των Εξαρτήσεων -Κατανόηση και Εναλλακτικές Μορφές Αντιμετώπισής της Α΄ Μέρος".
- Νοέμβριος 2006 - Ιανουάριος 2007: Διεξαγωγή 2ου κύκλου συναντήσεων ομάδας με Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς των Δικαστικών Φυλακών Χίου με θέματα που αφορούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη φιλοσοφία της πρόληψης, στην κατανόηση του φαινομένου της χρήσης ουσιών και στην επικοινωνία και τη στάση τους προς τους κρατούμενους χρήστες και εν δυνάμει χρήστες. Στην ομάδα συμμετείχαν 8 υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς. Υπεύθυνοι: Γ. Ψαρούδης, Σ. Τσουκάρης.
2015
- Μάιος 2015: Τρεις (3) τρίωρες συναντήσεις με ομάδες εργαζομένων στη ΔΕΥΑΧ, με θέμα: «Επάγγελμα και Ψυχική Υγεία. Ο ρόλος της επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο». Συνολικά συμμετείχαν περίπου 100 άτομα. Υπεύθυνες ήταν η Ε. Κοτσάτου και η Μ. Κυριάκου.
-Ιούνιος 2015: διήμερο σεμινάριο σε στελέχη του Τμήματος Δίωξης Χίου, με θέμα: «προσεγγίζοντας το θέμα των εξαρτήσεων», σε συνεργασία με το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών. Από το ΚΕΘΕΑ συντόνιζε ο Αχιλλέας Ρούσσος και από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχαν τα στελέχη Γ. Ψαρούδης και Σ. Τσουκάρης.
2017
-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2017: Διεξήχθη σεμινάριο σε 2 ομάδες εργαζομένων ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικών σε προσφυγικές δομές (συνολικά 30 άτομα), διάρκειας τριών συναντήσεων, με θέμα: «Ψυχική υγεία και πρόληψη σε συνθήκες κρίσεων, στις προσφυγικές δομές». Συντονιστές ήταν τα στελέχη Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.
-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2017: Πραγματοποιήθηκε μία ομάδα 5 συναντήσεων με μέλη της ομάδας «Όμικρον», με θεματολογία σχετική με την παρέμβαση στην κρίση και την αντιμετώπιση του άγχους. Συντονίστρια ήταν η Ε. Κοτσάτου.
-Νοέμβριος 2017: Διεξήχθη τριήμερο σεμινάριο διάρκειας 9 ωρών σε ομάδα εργαζομένων/παιδαγωγών στην "Κιβωτό του Κόσμου". Συντονιστές ήταν τα στελέχη Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.
2018
-Δεκέμβριος 2018: Παρέμβαση με ομιλία και συζήτηση στο Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου, με συμμετοχή 9 ατόμων, με θέμα: «Οριοθέτηση παιδιών και νέων και επίλυση συγκρούσεων», από τον Σ. Τσουκάρη.
-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2019: Τριήμερο σεμινάριο διάρκειας 9 ωρών σε ομάδα εργαζομένων/παιδαγωγών στην "Κιβωτό του Κόσμου", με συμμετοχή 13 ατόμων.
-Μάρτιος 2019: Παρέμβαση με ομιλία και συζήτηση στο Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου, με συμμετοχή 9 ατόμων, με θέμα: "Αναγνώριση και διαχείριση προβλημάτων των νέων στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα"
-Σεπτέμβριος 2019: Παρέμβαση με ομιλία και συζήτηση με το Διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, με θέμα: «Ευαισθητοποίηση διοικητικού προσωπικού για την ενίσχυση της προσαρμογής των πρωτοετών φοιτητών». Εισηγητής ήταν ο Στρ. Τσουκάρης.
2023
- Υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη-Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, Πρόγραμμα Παρέμβασης, Δικτύωσης και Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες, σε πέντε (5) εβδομαδιαίες συναντήσεις, με τη συμμετοχή 25 αστυνομικών στελεχών, με συντονίστρια την Μαρίνα Κυριάκου.