Δελτίο τύπου δράσεων 1ος-6ος 2015

logoss
Δημοσιεύτηκε στις 08/07/2015    

Το Κέντρο πρόληψης ενημερώνει ότι το διάστημα Ιανουάριος- Ιούνιος 2015 υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

 

ØΕκπαιδευτικοί

 

Διοργανώθηκε σεμινάριο καθηγητών διάρκειας 14 ωρών, με θέμα: «Ο υποστηρικτικός ρόλος των εκπαιδευτικών στην εφηβική ανάπτυξη και στην επίλυση προβλημάτων». Συντονίστρια ήταν το στέλεχος Ελένη Κοτσάτου.

 

ØΜαθητές

 

-    Διεξήχθησαν 7 συναντήσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίων της Χίου, με θεματολογία σχετική  με τις εξαρτήσεις και το σχολικό εκφοβισμό. Τις παρεμβάσεις υλοποίησε όλη η επιστημονική ομάδα.

 

-    Πραγματοποιήθηκαν κύκλοι 3 συναντήσεων σε ισάριθμες ομάδες μαθητών Β΄ Γυμνασίου με θεματολογία σχετική με την εφηβεία, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις.

 

-    Υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε μαθητές του 11ου Δημοτικού, που είχε ως βάση το θεατρικό παιχνίδι. Υπεύθυνη ήταν το στέλεχος Μαρίνα Κυριάκου.

 

ØΓονείς

 

-    Πραγματοποιήθηκε ομάδα γονέων παιδιών Δημοτικού. Συντονιστής  ήταν το στέλεχος Στράτος Τσουκάρης.

 

-    Συμμετοχή στις Σχολές Γονέων του ΙΔΕΚΕ, με εισήγηση με θέμα: «Εξαρτήσεις», στα Νένητα. Ομιλήτρια ήταν η Μ. Κυριάκου

 

-    3 Ομιλίες σε ισάριθμες ομάδες των σχολών Γονέων της Μητρόπολης, με θέμα: «Έφηβοι και Ναρκωτικά», σε Θυμιανά, Ευαγγελίστρια κι Ερυθιανή. Ομιλήτρια ήταν η Ελ. Κοτσάτου.

 

-    Ομιλία σε γονείς μαθητών 1ου Νηπιαγωγείου Βροντάδου, με θέμα: «Βοηθώντας τα παιδιά στον αυτοέλεγχο και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού». Ομιλήτρια ήταν η. Ε. Κοτσάτου.

 

ØΠανεπιστήμιο. Φοιτητές

 

-    Υλοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Ψυχολογικής Υποστήριξης  του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο και την Επιτροπή Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης Φοιτητών. Συντονιστές ήταν από το Κέντρο Πρόληψης, το στέλεχος Σ. Τσουκάρης και από το Συμβουλευτικό Σταθμό, η Υπεύθυνη, Ιωάννα Γρηγοροπούλου.

 

ØΣτρατός

 

-    Διεξήχθησαν σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ 8 συναντήσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις σε ομάδες νεοσύλλεκτων από τις Στρατιωτικές μονάδες της Χίου. Έγιναν 4 παρεμβάσεις το Μάρτιο στο 643 ΤΕ στα Καρδάμυλα και 4 το Μάιο στο 228 ΤΕ. Τις παρεμβάσεις υλοποίησαν τα στελέχη Γιώργος Ψαρούδης και Σ. Τσουκάρης.

 

-    Πραγματοποιήθηκε μια ομάδα διάρκειας 15 ωρών με συμμετοχή στελεχών των Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της Πρόληψης των εξαρτήσεων. Συντονιστής ήταν ο Γ. Ψαρούδης.

 

 

 

ØΕπαγγελματικοί χώροι

 

-    Διεξήχθησαν 3 τρίωρες συναντήσεις με  ομάδες εργαζομένων στη ΔΕΥΑΧ, με θέμα: «Επάγγελμα και Ψυχική Υγεία. Ο ρόλος της επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο». Υπεύθυνες ήταν η Ε. Κοτσάτου και η Μ. Κυριάκου.

 

-    Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, διήμερο σεμινάριο σε στελέχη του Τμήματος Δίωξης Χίου, με θέμα: «προσεγγίζοντας το θέμα των εξαρτήσεων», στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών. Από το ΚΕΘΕΑ συντόνιζε ο Αχιλλέας Ρούσσος και από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχαν τα στελέχη Γ. Ψαρούδης και Σ. Τσουκάρης.

 

ØΕυρύτερη Κοινότητα

 

-    Το Κέντρο Πρόληψης Χίου συμμετείχε στη διεξαγωγή Πανελλήνιας Έρευνας στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση ουσιών (έρευνα ESPAD 2015) που υλοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής».

 

-    Συμμετοχή στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ερμιόνης, Μέγα Λιμνιώνα, Θυμιανών με θέμα: «Εξαρτήσεις». Ομιλήτρια ήταν η Μ. Κυριάκου.

 

-    Συνεντεύξεις και άρθρα σε τοπικά ΜΜΕ

 

-    Συμμετοχή σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την τοπική κοινωνία. Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε ο Σ. Τσουκάρης.

 

ØΑτομικές συναντήσεις

 

Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειες τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου, ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

 

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

 

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

 

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

 

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

 

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος

 

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion