Αναλυτικά οι δράσεις του Κέντρου με παιδιά, εφήβους και νέους

neoi
Δημοσιεύτηκε στις 13/06/2018    

Από τον Ιούλιο του 1998 έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω παρεμβάσεις:

 

 

 

 

1999:

 

- Λύκεια Νομού Χίου: έγιναν δέκα παρεμβάσεις, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία σε 10 τμήματα μαθητών.

 

 

- Παιδικές κατασκηνώσεις της Πρόνοιας: έγιναν δύο δίωρες παρεμβάσεις, σε 2 ομάδες παιδιών.

 

 

2000:

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν τέσσερις δίωρες παρεμβάσεις, σε 4 τμήματα μαθητών.

 

 

- Οικοτροφείο Οινουσσών: έγιναν 3 τρίωρες συναντήσεις, με μία ομάδα οικοτρόφων.

 

 

2001:

 

- Γυμνάσια του Νομού Χίου: έγιναν 6 δίωρες συναντήσεις, με 6 τμήματα μαθητών.

 

 

2002:

 

- Λύκεια του Νομού Χίου: έγιναν 22 δίωρες συναντήσεις, με 22 τμήματα μαθητών.

 

 

- Οικοτροφείο Οινουσσών: έγιναν 3 δίωρες συναντήσεις με μία ομάδα οικοτρόφων.

 

 

- Κατασκήνωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Νομού Χίου: έγιναν 2 δίωρες παρεμβάσεις σε δύο ομάδες παιδιών και εφήβων.

 

 

 

2003:

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Χίου: παρεμβάσεις σε 2 ομάδες μαθητών για παροχή πληροφοριών σχετικά με το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού. Η παρέμβαση έγινε σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του γραφείου ΣΕΠ.

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Χίου: έγιναν 2 δίωρες συναντήσεις που είχαν σαν στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των μαθητών για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

2004:

 

 

- 4ο Γυμνάσιο Χίου: συνεργασία με τις καθηγήτριες που υλοποιούσαν το πρόγραμμα «Στηρίζομαι στα πόδια μου», για την προετοιμασία και την κατασκευή μάσκας και χαρταετού, με αφορμή τις Απόκριες (διάρκεια παρέμβασης: 3 ώρες). Την παρέμβαση υλοποίησε η Α. Μπαχά.

 

-Γυμνάσια και Λύκεια του νομού: έγιναν 7 δίωρες συναντήσεις με επτά ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

 

2005:

 

 

 

-Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ του νομού: έγιναν 25 δίωρες συναντήσεις με είκοσι πέντε ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

 

-Συμμετοχή σε Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με εισήγηση σχετικά με το επάγγελμα του ψυχολόγου, που απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίων - Λυκείων. Η εισήγηση υλοποιήθηκε από το Σ. Τσουκάρη.

 

 

 

2006:

 

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια: έγιναν 22 δίωρες συναντήσεις με 22 ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

 

- Βραχεία παρέμβαση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ομάδα μαθητών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα "Το Άγχος". Υπεύθυνη: Ε. Κοτσάτου.

 

- Βραχεία παρέμβαση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κατασκηνωτές και ομαδάρχες των κατασκηνώσεων της Πρόνοιας στα Σκλαβιά. Συμμετείχαν 20 περίπου έφηβοι (13-17 ετών) και 10 περίπου ομαδάρχες. Υπεύθυνοι: Γ. Ψαρούδης, Σ. Τσουκάρης.

 

 

 

2007:

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 7 δίωρες συναντήσεις με επτά ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

 

 

 

2008:

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 8 δίωρες συναντήσεις με οκτώ ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

- Μία συνάντηση με ομάδα μαθητών του 4ου Γυμνασίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Στηρίζομαι στα Πόδια μου", με στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Η ομάδα πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης. Υπεύθυνος : Σ. Τσουκάρης.

 

 

 

2009:

 

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 36 δίωρες συναντήσεις με τριανταέξι ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

- Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου και τη Δ. Τσαρδάκα υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού το σχ. έτος 2008-09, από τη Μ. Κυριάκου.

 

- Σε συνέργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο συνεχίστηκε το πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού και στο σχολικό έτος 2009-2010, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

 

 

 

2010:

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 18 δίωρες συναντήσεις με εικοσιμία ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

- Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: έγιναν 2 δίωρες συναντήσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης σε δύο ομάδες ενηλίκων σπουδαστών του ΣΔΕ.

 

 

 

- Σε συνεργασία με το 7ο Δημοτικό Σχολείο υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

 

 

 

2011:

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 33 δίωρες συναντήσεις με τριαντατρείς ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

 

- Σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Βροντάδου, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

 

- Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

 

- Το Κέντρο Πρόληψης Χίου συμμετείχε στη διεξαγωγή Πανελλήνιας έρευνας στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (Έρευνα ESPAD 2011) που υλοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

 

 

 

 

2012:

 

 

- Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 76 δίωρες συναντήσεις με τμήματα μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, τον εκφοβισμό και την επίλυση συγκρούσεων.

 

 

- Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

2013:

-Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Χίου: έγιναν 35 συναντήσεις με τμήματα μαθητών που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη των εξαρτήσεων και το σχολικό  εκφοβισμό.

 

- Σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

2014:

-Δημοτικά και Γυμνάσια Χίου: έγιναν 24 συναντήσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων σχολείων της Χίου, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις και την ασφαλή χρήση διαδικτύου.

 

-Β’ Τάξη Γυμνασίου: πραγματοποιήθηκαν κύκλοι 3 συναντήσεων σε 6 ομάδες Β’ Γυμνασίου με θεματολογία σχετική με την εφηβεία, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις.

 

- Παρέμβαση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εξαρτήσεις σε μία ομάδα εφήβων στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βερβεράτου. Υπεύθυνη: Ε. Κοτσάτου.

 

-Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

 

2015:

 

- Γυμνάσια και Δημοτικά Χίου: έγιναν  25 συναντήσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων σχολείων της Χίου, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, το διαδίκτυο και το σχολικό  εκφοβισμό.

 

-Β’ Τάξη Γυμνασίου: πραγματοποιήθηκαν κύκλοι 3 συναντήσεων σε 3 ομάδες Β’ Γυμνασίου με θεματολογία σχετική με την εφηβεία, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις.

 

-Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

2016:


- Γυμνάσια και ΕΠΑΛ Χίου: έγιναν 24 συναντήσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων σχολείων της Χίου, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, την εφηβεία και το σχολικό  εκφοβισμό.

 

-Β’ Τάξη Γυμνασίου: πραγματοποιήθηκαν κύκλος 3 συναντήσεων σε 3 τμήματα Β’ Γυμνασίου με θεματολογία σχετική με την εφηβεία, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις από τα στελέχη Ε. Κοτσάτου, Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρη.

 

 

-Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

-Συμμετοχή σε θεατροπαιδαγωγική παρέμβαση με βάση το υλικό «Διαφυγές», σε συνεργασία με το «Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση», σε τμήμα Α’ τάξης του 1ου Λυκείου Χίου. Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε το στέλεχος Μ. Κυριάκου.

-Πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα ανάπτυξης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων διάρκειας 5 δίωρων συναντήσεων στα τμήματα της Ε΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Χίου, από τις Ε. Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.

2017:


- Γυμνάσια και Δημοτικά: Διεξήχθησαν 51 δίωρες συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίου και Δημοτικού, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, το διαδίκτυο, το σχολικό εκφοβισμό, την αυτογνωσία και τη λήψη αποφάσεων. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μία παρέμβαση σε μικτή ομάδα στο 3ο Δημοτικό Βροντάδου με συμμετοχή μαθητών ηλικίας 10-14 ετών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus, από ΕΛλάδα, Ιταλία και Πολωνία, με θέμα τη συναισθηματική διαχείριση.

-Υλοποιήθηκαν 2 προγράμματα πρόληψης σε μαθητές του 11ου Δημοτικού Χίου, διάρκειας 7 και 4 συναντήσεων για κάθε ομάδα, που είχαν ως βάση το θεατρικό παιχνίδι. Υπεύθυνη ήταν η Μαρίνα Κυριάκου.

 

 

2018:


- Γυμνάσια και ΕΠΑΛ: Διεξήχθησαν 30 δίωρες συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίου και ΕΠΑΛ, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, το διαδίκτυο και το σχολικό εκφοβισμό.

-Υλοποιήθηκαν 2 προγράμματα πρόληψης, ένα σε μαθητές του 11ου Δημοτικού Χίου, διάρκειας 3 συναντήσεων ως συνέχεια της ομάδας που έγινε το τελευταίο δίμηνο του 2017 και ένα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, διάρκειας 8 συναντήσεων, που είχαν ως βάση το θεατρικό παιχνίδι. Υπεύθυνη ήταν η Μαρίνα Κυριάκου.

 

Διεξήχθησαν 8 συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές, οι 4 σε μαθητές τμημάτων Λυκείου, 2 σε τμήματα της Μετάδρασης και 2 σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες του του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, την εφηβεία και την ψυχική ανθεκτικότητα. Τις παρεμβάσεις υλοποίησαν τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου, Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.

 

2019:

-      Γυμνάσια και Λύκεια: Διεξήχθησαν 38 συναντήσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε μαθητές Γυμνασίων, εκ των οποίων οι 29 με θέμα τις εξαρτήσεις, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας σε 8 γυμνάσια και 1 σε ομάδα Project μαθητών Λυκείου, 2 για τον εκφοβισμό στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς και με θέμα «ασφαλής χρήση και κατάχρηση του διαδικτύου» στα 6 τμήματα του Ειδικού Γυμνασίου Χίου. Στο Γυμνάσιο Βροντάδου έγινε προβολή ταινίας για τη χρήση ουσιών και ακολούθησε συζήτηση.

-      Έγιναν 2 παρεμβάσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε ισάριθμες ομάδες ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

-      Υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης για μαθητές  του 9ου Δημοτικού σχολείου, με βάση το θεατρικό παιχνίδι, διάρκειας 6 συναντήσεων.

- Πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα 5 συναντήσεων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τους κινδύνους του διαδικτύου σε 2 ομάδες μαθητών της Στ’ Τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, με τίτλο: "Πραγματικές και Διαδικτυακές Φιλίες".

 

2020:

-Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών της Στ’ τάξης για την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και για την έννοια της φιλίας και την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκαν δύο προγράμματα με αντίστοιχους τίτλους: «Τόσο ίδιοι, τόσο διαφορετικοί» και «Πραγματικές και διαδικτυακές φιλίες». Στα προγράμματα αυτά που είχαν διάρκεια 5 δίωρες συναντήσεις  το καθένα, συμμετείχαν οι μαθητές της Στ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Χίου

-Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών Γυμνασίου για το κάπνισμα, την ιστορική του διάσταση, τις συνέπειες και την πρόληψή του, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Κοραή και τον καθηγητή Δρ. Μαυρέλο Νικόλαο, παρέμβαση με τίτλο: «Ανεξάρτητοι ή "Αν"εξάρτητοι;» με διάρκεια 2 ώρες για την κάθε ομάδα. Σε αυτή την παρέμβαση συμμετείχαν 5 ομάδες μαθητών του 1ου, 3ου και 4ου Γυμνασίου Χίου και συντονιστές ήταν τα στελέχη Ε. Κοτσάτου και Σ. Τσουκάρης.

-Έγιναν 5 παρεμβάσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης μαθητών Γυμνασίου (Ειδικό Γυμνάσιο Χίου, 2ο Γυμνάσιο Χίου), με θεματολογία σχετικά με τις εξαρτήσεις και την πρόληψή τους και για το κάπνισμα ειδικότερα. Τη δράση υλοποίησαν οι Γιώργος Ψαρούδης, Ε. Κοτσάτου και Σ. Τσουκάρης.

-Έγιναν 2 παρεμβάσεις σε ισάριθμες ομάδες ασυνόδευτων ανηλίκων (αραβόφωνων και φαρσόφωνων) που διαμένουν σε ξενώνες της "Μετάδρασης", με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τις εξαρτήσεις και την πρόληψή τους.

 

2021:

-Σε συνεργασία με το 2ο ΠΕΚΕΣ Β. Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές 7 τμημάτων Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού σε 4 Δημοτικά Σχολεία (7ο Δημ. Σχ. Χίου, Δημ. Σχ. Θολοποταμίου, Δ.Σ. Καλαμωτής και Δ.Σ. Καμποχώρων), με θεματολογία που αφορούσε στην πρόληψη της κατάχρησης του διαδικτύου.

-εφαρμογή του προγράμματος «Διαφυγές…από κάθε εξάρτηση» του Πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο στην εκπαίδευση σε δύο ομάδες μαθητών του 1ου και 3ου Λυκείου Χίου, εκ των οποίων η μία με συντονισμό από τον υπεύθυνο του Δικτύου, κ .Ν. Γκόβα. Στη δράση έλαβαν μέρος εθελοντικά ως ηθοποιοί μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από τον Ναυτίλο, συμμετείχαν οι Μ. Κυριάκου, Ε. Κοτσάτου και Στρ. Τσουκάρης.

-βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και την πρόληψή τους σε μαθητές 6 τμημάτων  γυμνασίων (2ο Γυμνάσιο Χίου, Γυμνάσιο Καλλιμασιάς).  Τις παρεμβάσεις υλοποίησαν οι Ε. Κοτσάτου, Μ. Κυριάκου και Στρ. Τσουκάρης.

-βραχεία παρέμβαση σε μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων, στο πλαίσιο των εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Την παρέμβαση υλοποίησε η Ε. Κοτσάτου.

 

2022:

- Έγιναν 28 παρεμβάσεις σε μαθητές σε  τμήματα Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων [ΓΕΛ και ΕΠΑΛ] και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Χίου [ΕΝΕΕΓΥΛ], διαδικτυακά και δια ζώσης, με θεματικές που αφορούσαν:

  • στην πρόληψη των εξαρτήσεων, στο Γυμνάσιο Βροντάδου και στο Γυμνάσιο Βολισσού,
  • στην ασφάλεια και την κατάχρηση του διαδικτύου, στο ΕΝΕΕΓΥΛ και στο Δημοτικό Θολοποταμίου,
  • στο σχολικό εκφοβισμό, στο 1ο Δημοτικό Χίου, το Δημοτικό Θολοποταμίου και στο 1ο Γυμνάσιο,
  • στο συναίσθημα του θυμού και την επίλυση συγκρούσεων, στο Δημοτικό Βολισσού και στο Δημοτικό Καμποχώρων,
  • και στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στο 1ο ΕΠΑΛ και στο Λύκειο Καλλιμασιάς.

Τις συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης υλοποίησαν τα στελέχη Γιώργος Ψαρούδης, Ελένη Κοτσάτου, Μαρίνα Κυριάκου και Στράτος Τσουκάρης.

-        Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση» σε μια ακόμα ομάδα εφήβων εκτός σχολείου, στον ΦΟΒ, με συντονισμό από τα στελέχη Μαρίνα Κυριάκου και Ελένη Κοτσάτου.

- Διεξήχθη πρόγραμμα ανάπτυξης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, με τίτλο: «Ο εαυτός μου και οι άλλοι», διάρκειας 11 δίωρων συναντήσεων, με 2 τμήματα της Στ΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Χίου. Συντονίστριες ήταν τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.

- Έγιναν παρεμβάσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και την πρόληψή τους σε όλες τις τάξεις (σύνολο 9 τμήματα) του Γυμνασίου, του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Οινουσσών από τους Γιώργο Ψαρούδη, Μαρίνα Κυριάκου και Στράτο Τσουκάρη.

Πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τον εμψυχωτή θεατρικών ομάδων, Σταύρο Σπυράκη, εργαστήριο για το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη για παιδιά. Από το Κέντρο συμμετείχε η Μαρίνα Κυριάκου.

- Έγινε, στο πλαίσιο του εργαστηρίου, παράσταση Καραγκιόζη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Από τον ναυτίλο συμμετείχε η Μαρίνα. Κυριάκου και ο Στράτος Τσουκάρης.

2023:

Πρωτοβάθμια:

- Βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε 2 τμήματα της Στ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Χίου με θέμα «Σχέσεις στην ομάδα», διάρκειας 2 συναντήσεων.

- Βραχεία παρέμβαση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης με θέμα «Διαχείριση θυμού και συγκρούσεων» σε ένα τμήμα της Δ’ τάξης του Δημοτικού Κάμπου

- Πρόγραμμα ανάπτυξης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, με τίτλο: «Φίλοι-φίλοι, το σταφύλι;», διάρκειας 5 συναντήσεων, για 2 τμήματα της Ε’ τάξης του Δημοτικού Κάμπου

Δευτεροβάθμια:

- Βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης με τις ακόλουθες θεματικές:

  • «Εξαρτήσεις», σε 2 τμήματα του Λυκείου Καλλιμασιάς, σε 1 τμήμα του 3ου Γυμνασίου Χίου και σε 3 τμήματα του TEENS,
  • «Εξάρτηση από το διαδίκτυο», σε 3 τμήματα της Γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Χίου
  • «Ασφάλεια στο διαδίκτυο και διαδικτυακός εκφοβισμός», σε 3 τμήματα της Α’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Χίου
  • «Φιλίες και εφηβεία», σε 3 τμήματα της Α’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Χίου
  • «Εκφοβισμός» και «Επίλυση συγκρούσεων», σε όλα τα τμήματα του ΕΝΕΕΓΥΛ, σε 2 συναντήσεις

Παιδιά εκτός σχολικού πλαισίου:

-  Διοργάνωση εργαστηρίου κατασκευής χαρταετού

Έφηβοι εκτός σχολικού πλαισίου:

-  Έγινε μία συνάντηση με μία ομάδα του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου με θέμα τις εξαρτήσεις και την πρόληψή τους.

* στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών 2023, υλοποιήθηκανπαρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης μαθητών Δημοτικού, στα Σχολεία που τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόστηκαν προγράμματα πρόληψης, με ανάγνωση από την κα Κατερίνα Θωμά αποσπασμάτων από τα βιβλία "Ξαναπάτα Like επιτέλους" και «Μη μ’ αφήνεις στο seen”, της Κέλλυς Αλχανάτη-Παπούλη, Εκδόσεις Μίνωας, με συζήτηση και βιωματικές δραστηριότητες που συντόνισαν τα στελέχη του Κέντρου. Οι παρεμβάσεις έγιναν: στις 7/6 στην Στ’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου, στις 9 και 14/6 στην Ε’ και Στ’ τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, αντίστοιχα.

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion