Αναλυτικά οι δράσεις του Κέντρου με παιδιά, εφήβους και νέους

Δημοσιεύτηκε στις 13/06/2018    

Από τον Ιούλιο του 1998 έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω παρεμβάσεις:

 

1998:

 

- Σχολές ΟΑΕΔ : έγιναν 6 δίωρες συναντήσεις, με 6 τμήματα σπουδαστών.

 

 

1999:

 

- Σχολές ΟΑΕΔ: έγιναν τρεις ομάδες ευαισθητοποίησης, σε 3 τμήματα σπουδαστών. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 4 μήνες, 2 ώρες ανά δεκαπενθήμερο.

 

- Λύκεια Νομού Χίου: έγιναν δέκα παρεμβάσεις, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία σε 10 τμήματα μαθητών.

 

 

- Παιδικές κατασκηνώσεις της Πρόνοιας: έγιναν δύο δίωρες παρεμβάσεις, σε 2 ομάδες παιδιών.

 

 

2000:

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν τέσσερις δίωρες παρεμβάσεις, σε 4 τμήματα μαθητών.

 

 

- Οικοτροφείο Οινουσσών: έγιναν 3 τρίωρες συναντήσεις, με μία ομάδα οικοτρόφων.

 

 

2001:

 

- Γυμνάσια του Νομού Χίου: έγιναν 6 δίωρες συναντήσεις, με 6 τμήματα μαθητών.

 

 

2002:

 

- Λύκεια του Νομού Χίου: έγιναν 22 δίωρες συναντήσεις, με 22 τμήματα μαθητών.

 

 

- Οικοτροφείο Οινουσσών: έγιναν 3 δίωρες συναντήσεις με μία ομάδα οικοτρόφων.

 

 

- Κατασκήνωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Νομού Χίου: έγιναν 2 δίωρες παρεμβάσεις σε δύο ομάδες παιδιών και εφήβων.

 

 

 

2003:

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Χίου: παρεμβάσεις σε 2 ομάδες μαθητών για παροχή πληροφοριών σχετικά με το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού. Η παρέμβαση έγινε σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του γραφείου ΣΕΠ.

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Χίου: έγιναν 2 δίωρες συναντήσεις που είχαν σαν στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των μαθητών για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

2004:

 

 

- 4ο Γυμνάσιο Χίου: συνεργασία με τις καθηγήτριες που υλοποιούσαν το πρόγραμμα «Στηρίζομαι στα πόδια μου», για την προετοιμασία και την κατασκευή μάσκας και χαρταετού, με αφορμή τις Απόκριες (διάρκεια παρέμβασης: 3 ώρες). Την παρέμβαση υλοποίησε η Α. Μπαχά.

 

-Γυμνάσια και Λύκεια του νομού: έγιναν 7 δίωρες συναντήσεις με επτά ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

 

2005:

 

 

 

-Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ του νομού: έγιναν 25 δίωρες συναντήσεις με είκοσι πέντε ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

 

-Συμμετοχή σε Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με εισήγηση σχετικά με το επάγγελμα του ψυχολόγου, που απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίων - Λυκείων. Η εισήγηση υλοποιήθηκε από το Σ. Τσουκάρη.

 

 

 

2006:

 

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια: έγιναν 22 δίωρες συναντήσεις με 22 ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

- Σχολές ΟΑΕΔ: έγιναν 2 ομάδες ευαισθητοποίησης σε 2 τμήματα σπουδαστών.

 

- Βραχεία παρέμβαση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ομάδα μαθητών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα "Το Άγχος". Υπεύθυνη: Ε. Κοτσάτου.

 

- Βραχεία παρέμβαση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κατασκηνωτές και ομαδάρχες των κατασκηνώσεων της Πρόνοιας στα Σκλαβιά. Συμμετείχαν 20 περίπου έφηβοι (13-17 ετών) και 10 περίπου ομαδάρχες. Υπεύθυνοι: Γ. Ψαρούδης, Σ. Τσουκάρης.

 

 

 

2007:

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 7 δίωρες συναντήσεις με επτά ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

 

 

 

2008:

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 8 δίωρες συναντήσεις με οκτώ ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

- Μία συνάντηση με ομάδα μαθητών του 4ου Γυμνασίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Στηρίζομαι στα Πόδια μου", με στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Η ομάδα πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης. Υπεύθυνος : Σ. Τσουκάρης.

 

 

 

2009:

 

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 36 δίωρες συναντήσεις με τριανταέξι ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

- Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου και τη Δ. Τσαρδάκα υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού το σχ. έτος 2008-09, από τη Μ. Κυριάκου.

 

- Σε συνέργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο συνεχίστηκε το πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού και στο σχολικό έτος 2009-2010, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

 

 

 

2010:

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 18 δίωρες συναντήσεις με εικοσιμία ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

- Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: έγιναν 2 δίωρες συναντήσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης σε δύο ομάδες ενηλίκων σπουδαστών του ΣΔΕ.

 

 

 

- Σε συνεργασία με το 7ο Δημοτικό Σχολείο υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

 

 

 

2011:

 

 

- Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 33 δίωρες συναντήσεις με τριαντατρείς ομάδες μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

 

- Σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Βροντάδου, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

 

- Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

 

- Το Κέντρο Πρόληψης Χίου συμμετείχε στη διεξαγωγή Πανελλήνιας έρευνας στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (Έρευνα ESPAD 2011) που υλοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

 

 

 

 

2012:

 

 

- Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού: έγιναν 76 δίωρες συναντήσεις με τμήματα μαθητών που είχαν ως στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, τον εκφοβισμό και την επίλυση συγκρούσεων.

 

 

- Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

2013:

-Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Χίου: έγιναν 35 συναντήσεις με τμήματα μαθητών που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη των εξαρτήσεων και το σχολικό  εκφοβισμό.

 

- Σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

2014:

-Δημοτικά και Γυμνάσια Χίου: έγιναν 24 συναντήσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων σχολείων της Χίου, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις και την ασφαλή χρήση διαδικτύου.

 

-Β' Τάξη Γυμνασίου: πραγματοποιήθηκαν κύκλοι 3 συναντήσεων σε 6 ομάδες Β' Γυμνασίου με θεματολογία σχετική με την εφηβεία, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις.

 

- Παρέμβαση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εξαρτήσεις σε μία ομάδα εφήβων στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βερβεράτου. Υπεύθυνη: Ε. Κοτσάτου.

 

-Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

 

2015:

 

- Γυμνάσια και Δημοτικά Χίου: έγιναν  25 συναντήσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων σχολείων της Χίου, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, το διαδίκτυο και το σχολικό  εκφοβισμό.

 

-Β' Τάξη Γυμνασίου: πραγματοποιήθηκαν κύκλοι 3 συναντήσεων σε 3 ομάδες Β' Γυμνασίου με θεματολογία σχετική με την εφηβεία, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις.

 

-Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

2016:


- Γυμνάσια και ΕΠΑΛ Χίου: έγιναν 24 συναντήσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων σχολείων της Χίου, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, την εφηβεία και το σχολικό  εκφοβισμό.

 

-Β' Τάξη Γυμνασίου: πραγματοποιήθηκαν κύκλος 3 συναντήσεων σε 3 τμήματα Β' Γυμνασίου με θεματολογία σχετική με την εφηβεία, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις από τα στελέχη Ε. Κοτσάτου, Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρη.

 

 

-Σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά Δημοτικού, με υπεύθυνη τη Μ. Κυριάκου.

 

-Συμμετοχή σε θεατροπαιδαγωγική παρέμβαση με βάση το υλικό «Διαφυγές», σε συνεργασία με το «Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση», σε τμήμα Α’ τάξης του 1ου Λυκείου Χίου. Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε το στέλεχος Μ. Κυριάκου.

-Πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα ανάπτυξης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων διάρκειας 5 δίωρων συναντήσεων στα τμήματα της Ε΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Χίου, από τις Ε. Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.

2017:


- Γυμνάσια και Δημοτικά: Διεξήχθησαν 51 δίωρες συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίου και Δημοτικού, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, το διαδίκτυο, το σχολικό εκφοβισμό, την αυτογνωσία και τη λήψη αποφάσεων. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μία παρέμβαση σε μικτή ομάδα στο 3ο Δημοτικό Βροντάδου με συμμετοχή μαθητών ηλικίας 10-14 ετών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus, από ΕΛλάδα, Ιταλία και Πολωνία, με θέμα τη συναισθηματική διαχείριση.

-Υλοποιήθηκαν 2 προγράμματα πρόληψης σε μαθητές του 11ου Δημοτικού Χίου, διάρκειας 7 και 4 συναντήσεων για κάθε ομάδα, που είχαν ως βάση το θεατρικό παιχνίδι. Υπεύθυνη ήταν η Μαρίνα Κυριάκου.

 

 

2018:


- Γυμνάσια και ΕΠΑΛ: Διεξήχθησαν 30 δίωρες συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίου και ΕΠΑΛ, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, το διαδίκτυο και το σχολικό εκφοβισμό.

-Υλοποιήθηκαν 2 προγράμματα πρόληψης, ένα σε μαθητές του 11ου Δημοτικού Χίου, διάρκειας 3 συναντήσεων ως συνέχεια της ομάδας που έγινε το τελευταίο δίμηνο του 2017 και ένα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, διάρκειας 8 συναντήσεων, που είχαν ως βάση το θεατρικό παιχνίδι. Υπεύθυνη ήταν η Μαρίνα Κυριάκου.

 

Διεξήχθησαν 8 συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές, οι 4 σε μαθητές τμημάτων Λυκείου, 2 σε τμήματα της Μετάδρασης και 2 σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες του του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, την εφηβεία και την ψυχική ανθεκτικότητα. Τις παρεμβάσεις υλοποίησαν τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου, Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.

 

2019:

-      Γυμνάσια και Λύκεια: Διεξήχθησαν 38 συναντήσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε μαθητές Γυμνασίων, εκ των οποίων οι 29 με θέμα τις εξαρτήσεις, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας σε 8 γυμνάσια και 1 σε ομάδα Project μαθητών Λυκείου, 2 για τον εκφοβισμό στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς και με θέμα «ασφαλής χρήση και κατάχρηση του διαδικτύου» στα 6 τμήματα του Ειδικού Γυμνασίου Χίου. Στο Γυμνάσιο Βροντάδου έγινε προβολή ταινίας για τη χρήση ουσιών και ακολούθησε συζήτηση.

-      Έγιναν 2 παρεμβάσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε ισάριθμες ομάδες ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

-      Υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης για μαθητές  του 9ου Δημοτικού σχολείου, με βάση το θεατρικό παιχνίδι, διάρκειας 6 συναντήσεων.

 

 

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Πανεπιστήμιο Αιγαίου

2008:

 

 

- Ομιλία στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Οι εξαρτητικές συμπεριφορές στη ζωή μας. Ο ρόλος της πρόληψης». Υπεύθυνος: Στράτος Τσουκάρης.

 

- Ομιλία στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα πλαίσια της Ημερίδας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης «Ζώντας στο Πανεπιστήμιο, Σπουδάζοντας στη Χίο». Το θέμα της εισήγησης ήταν: «Ο ρόλος του Κέντρου Πρόληψης Χίου». Υπεύθυνος: Στράτος Τσουκάρης.

 

 

 

2009:

 

- Παρέμβαση ευαισθητοποίησης για τις μορφές της εξάρτησης στις ανθρώπινες σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αφορμή την προβολή της ταινίας «Match Point». Υπεύθυνος: Στράτος Τσουκάρης.

 

 

 

- Ομιλία στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Οι εξαρτητικές συμπεριφορές στη ζωή μας. Ο ρόλος της πρόληψης». Υπεύθυνος: Στράτος Τσουκάρης.

 

 

 

- Ημερίδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα: "Οι εξαρτήσεις ως σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο". Εισηγητές από το Κέντρο Πρόληψης Χίου ήταν η Ε. Κοτσάτου και ο Σ. Τσουκάρης.

 

2015:

 

- Μία Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης Φοιτητών, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Ψυχολογικής Υποστήριξης  του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο και την Επιτροπή Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, με συμμετοχή 11 προτπυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Συντονιστές ήταν από το Κέντρο Πρόληψης, το στέλεχος Σ. Τσουκάρης και από το Συμβουλευτικό Σταθμό, η Υπεύθυνη, Ιωάννα Γρηγοροπούλου.

 

2016:

 

- Τρεις (3) ομιλίες σε ισάριθμες Ημερίδες Υποδοχής Πρωτοετών φοιτητών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο: «Συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης Χίου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου». Εισηγητής ήταν ο Στράτος Τσουκάρης.

 

 

2017:

 

- Τέσσερις (4) ομιλίες σε ισάριθμες Ημερίδες Υποδοχής Πρωτοετών φοιτητών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο: «Συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης Χίου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου». Εισηγητής ήταν ο Στράτος Τσουκάρης.

 

2018:

 

- Προβολή ταινίας σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συζήτηση για τις εξαρτήσεις με τους φοιτητές. Υπεύθυνος ήταν ο Στράτος Τσουκάρης.

 

- Πραγματοποιήθηκαν 4 ομιλίες σε ισάριθμα εναρκτήρια σεμινάρια Πρωτοετών Φοιτητών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο: «Συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης ναυτίλος με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου». Εισηγητής ήταν ο Σ. Τσουκάρης.

 

2019:

 

- Προβολή της ταινίας "Basketball Diaries" ("Το Τέλος της Αθωότητας") σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συζήτηση για τις εξαρτήσεις με τους φοιτητές.

 

Σπουδαστές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού


Στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού έχουν υλοποιηθεί οι ακόλουθες δράσεις:

 

 

2000:

 

- Έγιναν 4 δίωρες παρεμβάσεις, σε 4 τμήματα της Σχολής.

 

 

 

2007:

 

-Παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε 2 τμήματα σπουδαστών. Συμμετείχαν περίπου 55 άτομα. Υπεύθυνοι: Γ. Ψαρούδης, Σ. Τσουκάρης.

 


 

 

Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού


1998:

 

- Έγιναν έξι δίωρες συναντήσεις με 6 τμήματα σπουδαστών.

 

 

 

1999:

 

- Έγιναν τρεις δίωρες παρεμβάσεις στις 3 τάξεις της Σχολής.

 

 

 

2001:

 

- Έγιναν πέντε δίωρες συναντήσεις, με τους σπουδαστές της Σχολής, σε 2 τμήματα.

 

 

 

2002:

 

- Μία δίωρη παρέμβαση, σε συνεργασία με το δίκτυο υπηρεσιών "ΣΤΡΟΦΗ", στο 1ο έτος των σπουδαστών.

 

2013:

- Έγιναν 7 δίωρες συναντήσεις, με τους σπουδαστές της Σχολής, σε ισάριθμα τμήματα, με θεματολογία σχετική με την πρόληψη των εξαρτήσεων.

 

ΟΑΕΔ


2016:

-Παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε σπουδαστές των τμημάτων ΟΑΕΔ

 

2018:

-Παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε σπουδαστές των τμημάτων ΟΑΕΔ

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion